Meer blad plukken tomaat bespaart

Meer bladplukken dan gebruikelijk in de tomatenteelt geeft zowel energiebesparing als meerproductie. Dat blijkt uit een onderzoek naar een nieuwe bladplukstrategie van Wageningen UR, in het kader van Kas als Energiebron.


Meer+blad+plukken+tomaat+bespaart
© Wageningen UR glastuinbouw

Een besparing van een kuub gas per vierkante meter is mogelijk, maar voor het gewas is er een grens, stellen de onderzoekers. Wageningen UR Glastuinbouw en Proeftuin Zwaagdijk experimenteren dit teeltseizoen beiden met een andere bladplukstrategie in de belichte tomatenteelt.

'Waar telers normaal altijd één blaadje per tros uit de kop wegbreken, zijn wij overgegaan tot twee blaadjes. De plant vormt wekelijks gemiddeld drie bladeren per kop', legt onderzoeker kasklimaat Arie de Gelder van Wageningen UR uit. Het blad plukken heeft tot doel dat de plant meer energie steekt in trosontwikkeling en minder in bladontwikkeling. Door het bladplukken wordt de plant generatiever en minder vegetatief.

Verdampen

Uit de proef blijkt dat er minder energie is gebruikt in de onderzoeksteelten. De Gelder: 'Doordat de planten minder blad hebben, verdampen ze minder water. Daardoor komt er minder vocht in de kas dat je moet afvoeren met stoken.'

Dit heeft gedurende de proef al een besparing van 1 kuub gas per meter opgeleverd. De Gelder: 'Misschien niet veel, maar het is toch een besparing.'

·Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer