Brede rups spaart polderbodem

Biologisch landbouwbedrijf ERF zet sinds vorig najaar een hooglosser op rupsen in om tijdens het oogstseizoen de bodem te ontzien. Door in het land de producten over te laden, blijft ook de weg schoon.

Niels van der BoomOm het rupsvoertuig jaarrond in te kunnen zetten, is het rupsonderstel uitwisselbaar met twee bakken. Dit voorjaar maakt de hooglosbak plaats voor een Tebbe breedstrooier. Zo is met een zeer lage bodemdruk in staande gewassen te strooien.
Fabrikant BLW in het Brabantse Deurne hield met de bouw rekening dat een strooier zou worden opgebouwd. Daarvoor is de bak met twistlocks aan het frame bevestigd en het onderstel van een groothoek aftakas voorzien. Mechanisatiebedrijf Van Arendonk in Zeewolde leverde de machine onder zijn eigen merknaam Areco BLW-Line.
ERF exploiteert ruim 1.800 hectare akkerbouwgrond in Flevoland. De hooglosser met 25 kuub laadvermogen werd afgelopen herfst voor de productafvoer gebruikt. Onder andere voor aardappelen, uien, rode bieten, peen, suikerbieten en snijmaïs. Alleen voor graan is de machine niet in te zetten.
Dit voorjaar begon de machine met mest strooien. Hierna volgt de oogst van gras, luzerne en conserven. Na de oogst kan wederom mest worden gestrooid en is genoeg transport te doen tot eind november. Het landbouwbedrijf heeft inmiddels een tweede exemplaar aangeschaft.
Het rupsonderstel bestaat uit een chassisbalk met een afmeting van 40 bij 40 centimeter. Het rupsonderstel is geleverd door Camoplast en heeft een lengte van 3,68 meter. Dat levert een gezamenlijke voetafdruk van 5,16 vierkante meter op. Iedere rups heeft 45 ton laadvermogen.
Voor transport over de weg rust de machine op een snelverkeeras. Cilinders drukken de rupsen dan in een horizontale stand. Het rupsonderstel is niet aangedreven, wat in de praktijk geen problemen oplevert.
BLW bouwde voor het nemen van bochten een stuurhoeksensor in. De sensor reageert op twee cilinders die de achterzijde van de rups naar beneden duwen. Doordat de voorkant iets omhoogkomt, is de bocht gemakkelijker te nemen. Dat scheelt vermogen in de bocht.
Voor de meststrooier koos ERF een machine van Tebbe. Naast complete machines levert dit Duitse bedrijf losse bakken. Desondanks heeft BLW de machine op een aantal punten moeten aanpassen.

Weegcel

Onder alle bevestigingspunten bevinden zich een weegcellen, die gekoppeld zijn aan een Digi-Star weegcomputer. Die werkt op een Isobus terminal of eigen scherm. De strooier heeft een inhoud van 20 vierkante meter.
ERF rustte de strooier verder uit met een zwaardere bodemketting, automatisch smeersysteem en kantstrooiplaat. Het rupsonderstel met hooglosbak kost ongeveer 175.000 euro. Tel daar voor de strooier nog eens 70.000 euro bovenop, exclusief montage.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer