EU%3A+Tierwohl+schendt+EU%2Dregels+niet
Nieuws
© nieuwe oogst

EU: Tierwohl schendt EU-regels niet

De klacht tegen het Duitse systeem voor dierenwelzijn die de Nederlandse Varkenshouders Vakbond en haar Deense equivalent Danske Svineproducenter bij de Europese Commissie indienden, blijkt ongegrond.

In Duitsland stopt de retail geld in een fonds om de deelnemende varkenshouders te vergoeden voor investeringen in dierenwelzijn. De bonden vinden het vreemd dat Duitse varkenshouders een vergoeding krijgen voor investeringen in het kader van het Tierwohl-system en bedrijven van buiten Duitsland niet.

Beide bonden vinden het Duitse systeem daarom in strijd met de Europese Mededingingsregels. Ze vinden dat ook Deense, Nederlandse en andere buitenlandse varkenshouders in aanmerking komen voor de Tierwohl-vergoedingen.

De Europese Commissie vind die klacht ongegrond, meldt de Neue Osnabrücker Zeitung.

Kartelwaakhond

Wel blijft de Duitse kartelwaakhond het Tierwohl-systeem volgen. Die heeft echter nog geen bewaar tegen dit systeem ontvangen.

Overtekend

Overigens is het Tierwohl-systeem inmiddels overtekend. De Duitse retail heeft over 3 jaar 200.000 euro in dit systeem gestopt om de ondernemers te vergoeden. Dit gaat naar 2142 bedrijven met 12 miljoen varkens. Voor dit systeem hadden zich 4653 bedrijven aangemeld.

Duitse boerenbonden en politieke partijen hebben de retail opgeroepen om meer geld in het fonds te steken.

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer