Extra toepassing bij teelt afrikaantje

De winning van luteïne uit de bloemen van het afrikaantje kan zorgen voor een hoger rendement van deze teelt als biologische bodemontsmetting.

Extra+toepassing+bij+teelt+afrikaantje
© Nieuwe Oogst, Han Reindsen

De luteïne-opbrengst van een aantal geteste cultivars afrikaantjes op het HLB-proefveld blijkt goed te zijn.

Het is vergelijkbaar met testresultaten in Virginia, een van de regio's die geschikt is voor productie van luteïne. Verder blijken de verliezen van luteïne bij het oogsten en verwerken van de bloemen beperkt te zijn.

Bodemontsmetting

Telers kunnen afrikaantjes uitstekend inzetten als biologische bodemontsmetting bij een hoge Pratylenchus penetrans besmetting, vanwege de actieve dodende werking van de wortels. De teelt wordt regelmatig toegepast als tussengewas bij de boom- en bollenteelt.

Het is technisch gezien een succes, maar economisch nog onvoldoende rendabel voor een grootschalige toepassing in de bollenteelt of in de akkerbouw. De winning van luteïne uit de bloemen kan het rendement van de teelt van afrikaantjes verhogen.

Oogaandoeningen

Luteïne is een stof die is te gebruiken tegen bepaalde oogaandoeningen en daarnaast als natuurlijke kleurstof in de Food- en Feed-sector. Op dit moment wordt de stof van ver geïmporteerd, terwijl lokale winning een aantal voordelen kan opleveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer