Mestvergisting de toekomst?

Mest is een vergistbare biomassa in overvloed. Er wordt om en nabij de 50 miljoen kuub rundveedrijfmest en 12 miljoen kuub meter varkensdrijfmest jaarlijks in Nederland geproduceerd. Zou alle drijfmest in Nederland vergist worden, dan wordt voor 1,2 miljard kuub aardgas aan duurzame energie geproduceerd en 4,7 megaton aan CO2 gereduceerd.

Auke Jan VeenstraMestco-vergisting in Nederland is een moeilijke tak van sport gebleken. Oorzaken zijn grofweg hoge biomassakosten en tegenvallende energieopbrengsten, ondanks overheidssubsidie. Want ook dat is duidelijk: zonder subsidie geen duurzame energie uit biomassa.
Mede daarom krijgt het vergisten van (nagenoeg) alleen mest weer aandacht: monomestvergisting. Weer, omdat in de jaren tachtig dergelijke installaties ook al draaiden op Nederlandse boerenerven, zij het kortstondig.
Inmiddels is er veel vooruitgang geboekt. Mede door de enorme ontwikkeling van de Duitse vergistingsmarkt is er veel en brede kennis over vergisting gekomen en zijn toenmalige (proces)technische problemen getackeld. In Duitsland draaien momenteel ca. 8.000 veelal kleine vergisters, die samen voor een aantal kolencentrales aan energie produceren.
De overheid heeft in de EU afspraken gemaakt en doelen gesteld om duurzame energie te produceren en broeikasgassen te reduceren. Mest als biomassabron is hierin een factor van betekenis. Daarnaast is op bedrijfsniveau een mestvergister een bedrijfsmiddel om diverse voordelen te behalen.
Door verse mest te vergisten wordt methaanemissie uit de mestkelder sterk beperkt en inzet van fossiele brandstof vermeden. Er wordt duurzame energie geproduceerd waarmee het bedrijf energieneutraal wordt. Digestaat (uitvergiste mest) bevat meer minerale stikstof dan ruwe drijfmest en kan daarmee de bemestingsbehoefte invullen met minder kunstmest.
Andere voordelen zijn: afbraak van geur, homogenere mest, verbeterd stalklimaat, gezondere veestapel en een versterkt imago.
Het economische plaatje is de uitdaging. Als we alleen kijken naar energieproductie, broeikasgasreductie en mineralenbenuttingen, dan zijn er drie knoppen om aan te draaien om de investering in een monomestvergister voor ondernemers interessant te maken.
Ten eerste moet de investeringsprijs van een mestvergister fors naar beneden. Denk ten tweede aan beloning van vermeden broeikasgasemissie en ten derde aan een juridische status voor groene mineralen als kunstmestvervangers, zodat deze te gebruiken zijn bovenop de dierlijke mestnormen.

Marktuitrol

LTO zet zich al geruime tijd in om de kansen die mestvergisting biedt te verzilveren. Markt-uitrol moet komen uit een verbeterd verdienmodel. LTO verwacht dat mestvergisting een belangrijke rol gaat spelen in het verder verduurzamen van de agrarische sector.
LTO Energie houdt de ontwikkelingen in de gaten en zal waar mogelijk de ondernemer ondersteunen zodra marktcondities en regelgeving het een rendabele investering maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer