Focus EU meer op dierenwelzijn

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en de ministers van Landbouw van Duitsland en Denemarken zetten dierenwelzijn steviger op de EU-agenda. Samen met Zweden ondertekenden zij op de internationale top ‘Improving pig welfare - what are the ways forward’ een verklaring om het welzijn in de EU beter te borgen.

Ilona LesscherBelangrijke punten uit de verklaring zijn stoppen met castreren en als daarnaar moet worden uitgeweken dan uitsluitend verdoofd en met pijnstilling, groepshuisvesting bij de dragende zeugen, bewegingsruimte voor lacterende zeugen en inzet om op een verantwoorde manier te stoppen met couperen.
‘Die onderwerpen zijn niet nieuw, maar wij zijn blij met de inzet van Dijksma en haar Europese collega’s om de zaken op EU-niveau te regelen. Uit concurrentieoogpunt is een gelijk Europees speelveld noodzakelijk’, reageert Mark Tijssen van LTO Varkenshouderij.
De bijeenkomst in Kopenhagen is een vervolg op die in december in Vught. Toen namen de drie landen ook al stelling tegen de EU-richtlijn uit 2001 over de bescherming van varkens. De drie initiatiefnemers geven aan dat sinds die tijd er veel nieuwe inzichten, productiemethoden en ervaringen zijn en die vragen om een herziening van de richtlijn.

Goede zet

Een goede zet, vindt LTO Varkenshouderij. ‘Maar wij vinden ook dat goed moet worden gekeken in hoeverre de huidige EU-regels worden nageleefd.’ Tijssen geeft aan dat wanneer dat nog niet gebeurt, daarvoor eerst meer aandacht moet komen. Ondertussen zoeken de landbouworganisaties in Nederland, Duitsland en Denemarken elkaar voor het dossier dierenwelzijn steeds vaker op .
LTO stelt samen met de boerenbonden uit Duitsland en Denemarken echter ook vast, dat een echte versnelling in dierenwelzijn pas ontstaat wanneer de markt extra inspanningen beloond. ‘Wat ons betreft verdienen nieuwe initiatieven steun. De EU moet het proces faciliteren en daarvoor ook middelen ter beschikking te stellen’, aldus Tijssen. Ondernemers moeten ook voldoende tijd krijgen om zich aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.
Voorzitter Annechien ten Have van de EU-werkgroep Boars 2018 beaamt dat. De doelstelling is nog steeds om in de EU te stoppen met castreren. ‘We zijn half weg de tijd, maar nog niet half weg de doelstelling. Maar een versnelling kan ook heel goed tot de mogelijkheden behoren.’
Ten Have haalt als voorbeeld Aldi Sud aan. Die verkoopt per 1 januari 2017 nog uitsluitend vlees van niet gecastreerde dieren. ‘Dat is een doorbraak.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer