De echte Trappist is steeds Brabantser

Berkel-Enschot - Er gaat steeds meer Brabantse brouwgerst in de Trappist van Bierbrouwerij de Koningshoeven in Berkel-Enschot. Dit jaar groeide het areaal naar 200 hectare en er zit nog meer in het vat.

De brouwerij is onderdeel van de abdij Koningshoeven. In de ketels op de abdij wordt het trappistenbier La Trappe gebrouwen. De Koningshoeven is één van de twee Trappistenbrouwerijen van Nederland. Het label ‘Authentic Trappist’ betekent dat het brouwen plaatsvindt binnen de abdijmuren en onder toezicht van monniken. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar goede doelen.
‘Het past bij de filosofie van de Koningshoeven om de keten zo kort mogelijk te houden’, vertelt directeur Thijs Thijssen. ‘Het telen van regionale grondstoffen is erg belangrijk voor de brouwer in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.’ Bovendien hecht de brouwerij aan direct contact met de telers.
Daarom zocht de Koningshoeven destijds contact met ZLTO om met telers in contact te komen. ZLTO betrok Agrifirm Plant erbij, omdat de coöperatie goede contacten heeft met mouterij Holland Malt en een belangrijke brouwgerstcollecteur is.
Zo was de keten compleet: Agrifirm levert zaad, teeltbegeleiding en de opslag van de oogst, Holland Malt mout de gerst en Koningshoeven brouwt. De stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB) van de provincie en ZLTO leverden een financiële bijdrage bij de start.
In 2012 groeide de eerste 89 hectare brouwgerst voor het abdijbier in de gemeente Werkendam. Dat beviel goed, voor de telers én voor de brouwer. ‘Er is wederzijdse tevredenheid’, zegt Thijssen. ‘Zowel over de kwaliteit als over de logistiek.’
Stapsgewijs groeide het areaal naar de 200 hectare, niet alleen meer in Werkendam, maar ook rond Zevenbergen. ‘Het gaat inmiddels om een wezenlijk deel van onze gerst’, zegt Thijssen.
De telers telen allemaal zomergerst, vertelt teeltspecialist Wilko Wingelaar van Agrifirm Plant. Qua teeltwijze en ras verschilt de Koningshoeven-gerst niet van andere brouwgerst. Toch is de teelt anders dan bij andere gewassen. Want de telers vormen met elkaar een studieclub, die Wingelaar begeleidt. Ze krijgen bovendien een kleine meerprijs bovenop de premie die Agrifirm aan elke brouwgerstteler uitbetaalt. Hoe hoog die premie is wil Thijssen niet kwijt.

Trots

Bovendien staat elk jaar een bezoek aan de brouwerij en de mouterij op het programma. ‘We willen betrokkenheid van telers’, zegt Thijssen. ‘Wij vinden het belangrijk om een binding met hen te hebben. We zijn er trots op om een product te maken met grondstoffen van eigen bodem. Ik merk ook dat telers het erg leuk vinden en er een beetje trots op zijn om te telen voor een echt Trappistenbier.’
Als het aan Thijssen ligt, groeit het areaal brouwgerst van de West-Brabantse klei de komende jaren verder. ‘Nu gebruiken we de gerst vooral voor pils en minder voor speciaalmouten. Die gerst komt met name uit België. Maar we willen zoveel mogelijk gerst van de West-Brabantse klei. We zullen alle mogelijkheden aangrijpen om uit te breiden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer