Bodem+achilleshiel+melkveehouderij
Nieuws
© Moniek jansen

Bodem achilleshiel melkveehouderij

Heldere biodiversiteitsdoelen, gerichte maatregelen en meer kennis van bodemvruchtbaarheid vormen de basis voor het werken aan biodiversiteit op melkveebedrijven.

Dat concluderen Wageningen UR Livestock Research en duurzaamheidspecialisten vanuit de zuivelsector in een advies aan Duurzame Zuivelketen.

Biodiversiteit is de variatie in soorten binnen een ecosysteem. In de afgelopen tientallen jaren leidde de modernisering van de landbouw tot een afname van de biodiversiteit in weilanden en akkers op melkveebedrijven.

Verbetering

Dat proces wil Duurzame Zuivelketen (DZK) stoppen en ombuigen naar verbetering. Daarom heeft DZK aan Wageningen UR Livestock Research advies gevraagd om een plan voor de sector op te stellen hoe dat doel te bereiken.

Dat bestaat uit een routekaart en beschrijft activiteiten die de partners binnen de duurzame zuivelketen op sectorniveau kunnen uitvoeren voor de gewenste verbetering.

Bodemgebruik

In de routekaart vormen drie acties het hart van de aanpak. De eerste actie bestaat uit het benoemen van doelen en streefwaarden die in de loop van de tijd verder uitgewerkt en aangescherpt kunnen worden.

Deze heldere doelen moeten uitnodigend zijn om maatregelen te nemen.

Maatregelen en effecten

Tweede actie is het nemen van maatregelen door melkveehouders en het meten van effecten daarvan. Het gericht werken aan het verbeteren van de biodiversiteit kan alleen wanneer er in de sector voldoende kennis is over de relaties tussen biodiversiteit enerzijds en bodemgebruik, gewasopbrengsten en economie anderzijds.

Derde actie is het ontwikkelen van extra kennis en hulpmiddelen. Deze zijn naast melkveehouders ook nodig voor alle adviseurs. Bij beide doelgroepen is maar zeer beperkt kennis over biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid aanwezig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer