Bodemdaling+Flevoland+zet+verder+door
Nieuws
© Nieuwe Oogst / Jorg

Bodemdaling Flevoland zet verder door

Waterschap Zuiderzeeland verwacht dat de bodemdaling in Flevoland de komende jaren nog doorzet. Boeren kunnen op sommige plekken daarom meer wateroverlast verwachten.

Volgens beleidsadviseur Rob Nieuwenhuis daalt bijvoorbeeld in de Noordoostpolder, rond Zeewolde en bij Almere, de bodem tot 2050 nog 60 tot 80 centimeter.

Sinds de aanleg van de polders in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland is de bodem daar in 45 jaar al tot 1,6 meter gezakt. Ook in de Noordoostpolder is de bodemdaling op sommige plaatsen aanzienlijk.

Aangepaste drainage

'Als we niks veranderen, dan loopt de landbouw in Flevoland een jaarlijkse schade op van tussen de 5 en 10 miljoen euro', stelt Nieuwenhuis. Beste oplossing is volgens hem om via aangepaste drainage de bodemdaling zo veel mogelijk te beperken en er rekening mee te houden in de gewaskeuze.

Het zou volgens hem al helpen als boeren het verlies beperken dat ontstaat wanneer met geoogst product ook grond van het land wordt afgevoerd. 'Een centimeter per jaar erbij houdt de zaak al redelijk in evenwicht.'

Stedelijk gebied

Volgens Nieuwenhuis krijgen niet alleen boeren vaker te maken met nattere akkers. In het stedelijk gebied moeten gemeenten rekening houden met een schadepost door bijvoorbeeld het verzakken van wegen. De kosten bedragen ieder jaar zo'n 15 tot 20 miljoen euro om dat weer te herstellen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
Meer weer