Voorzitter af

Per 1 januari ben ik gestopt als voorzitter van LTO-vakgroep Bomen en vaste planten. De economische crisis had ook ons bedrijf in de greep gekregen. Mijn inzet was 100 procent nodig op de kwekerij.
In zijn algemeenheid laten consumenten het de laatste jaren afweten als het gaat om traditionele planten aankopen. Om maar niet te spreken over kleine en grote overheden, die het nog meer laten afweten.
De gevolgen laten zich raden. Overproductie, prijsval, waardedalingen van het vastgoed waardoor kwekerijen onder water komen te staan. Vervolgens hebben banken geen vertrouwen meer in de sector en is financiering topsport geworden. Allemaal begrijpelijk, maar daarom niet minder pijnlijk.
Als de markt 100 planten vraagt en er worden 130 planten aangeboden, dan is er commerciële oorlogsvoering in de markt. Die strijd brengt over het algemeen louter verliezers.
De visueel aantrekkelijke planten met een lage kost- en winkelprijs hebben op het moment het beste marktperspectief. Productie moet zich dus aanpassen, maar dat valt niet mee als je producten een meerjarige productietijd vragen.
De boomkwekerij in crisis ontwikkelt zich, zoals ook vroeger werd ervaren, anticyclisch. Voor kwekers betekent dit dat we later in de crisis zijn gekomen, maar het ook langer zal duren voordat we er weer uit zijn. In dat proces zullen nog veel boomkwekers afscheid moeten nemen van hun bedrijf. Veel spanningen en stil verdriet zijn voor hun de dagelijkse realiteit. Ik ben helaas op dat gebied een ervaringsdeskundige.
Waar ik me ook ernstig zorgen over maak, is de aanwas van jong talent en jonge ambitieuze ondernemers. Ze zijn er wel, maar waarom zouden ze voor ons mooie, maar risicovolle vak kiezen? Veel goede ondernemers zijn de afgelopen jaren tegen de harde realiteit opgelopen en laten we eerlijk zijn, het valt niet mee om een eerlijke prijs voor je bomen of planten te vangen, als je ze al verkoopt. Geen aanlokkelijk vooruitzicht. De gemiddelde leeftijd van boomkwekers wordt elk jaar hoger.
Toch ben ik ervan overtuigd dat er weer talenten boven komen drijven die het vak in willen duiken. Ambitieus en met frisse moed, maar het zullen er wel steeds minder worden. Alleen kleinschalige bedrijven met nicheproducten kunnen het volhouden. Moderne marktgerichte bedrijfsvoering waarin wordt gekozen voor rendement met beperkte financiële risico’s is een vereiste. Opschalende bedrijven zijn er derhalve momenteel niet veel.
Collega’s, allemaal nog even volhouden, want betere tijden staan voor de deur, daar ben ik van overtuigd.

Peter Bontekoe

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer