Voer als bron van voetzoolleasies

Tussen voerfabrikanten zijn grote verschillen in de mate waarin voetzoolleasies optreden. Verschillen die niet verklaarbaar zijn vanuit de vleeskuikenhouderij. Bart Janssen van LTO Noord Pluimveehouderij roept vleeskuikenhouders daarom op het gesprek met de voerleverancier aan te gaan en openheid van zaken af te dwingen.

Ilona LesscherSinds 2013 is het Welzijnsbesluit Vleeskuikens van kracht. Dat bepaalt onder andere dat vleeskuikenhouders per vierkante meter 3 kilo kuikens meer mogen houden dan de Europese standaard van 39 kilo, mits het welzijn goed is. Om dat te meten worden voetzoolleasies gemonitord.
In Nederland kampt circa 30 procent van de vleeskuikenbedrijven met te hoge voetzoolleasies. Dat aantal is in 2014 ten opzichte van 2013 niet gedaald. Deze bedrijven krijgen sancties opgelegd van zo’n 12 euro per vierkante meter per jaar. ‘Dan praat je al snel over 20.000 tot 30.000 euro per stal’, geeft Janssen aan.
Het voorkomen van voetzoolleasies is een complex verhaal dat onder andere samenhangt met stalklimaat en de installaties in de stal. In de praktijk blijkt echter, zo weet Janssen, dat deze interne factoren geen grote verschillen veroorzaken in het landelijke gemiddelde.
Op de vraag waar dan wel grote mogelijkheden liggen om tot verbetering te komen, noemt Janssen het voer. ‘Er zijn voorbeelden van pluimveebedrijven en voerfabrikanten die er serieus werk van hebben gemaakt. Daaruit blijkt dat op dierniveau dalingen mogelijk zijn van 60 punten.’ De iets hogere voerprijs verdient zich terug in het saldo, aldus Janssen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer