Teeltvoorschriften naar EZ

De uitvoering van de zelfopgelegde teeltvoorschriften voor de akkerbouwsector komt voor rekening van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Het ministerie onderkent het belang van de autonome akkerbouwteeltvoorschriften voor het milieu en de exportpositie van de sector. EZ brengt de zelfregulerende regelgeving onder in de Plantenziektenwet (PZW) en de Zaaizaad- en Plantgoedwet (ZPW).
De voorkeur van de sector ging aanvankelijk uit naar het onderbrengen van de teeltvoorschriften bij de nieuwe BO Akkerbouw. Echter, vanuit de EU is besloten dat hiervoor geen algemeenverbindendverklaring geldt.
LTO-vakgroep Akkerbouw benadrukt dat uitvoering en handhaving van groot belang zijn voor het draagvlak van de teeltvoorschriften. Volgens het ministerie zullen de procedures niet afwijken van de manier waarop Productschap Akkerbouw omging met de voorschriften.
Het opleggen van boetes bij een overtreding zorgt volgens LTO echter in de nieuwe situatie voor een adder onder het gras. PZW en ZPW schrijven geen bestuurlijke boetes uit en het niet naleven van de regels geldt als een overtreding. Bij boetes vanaf 100 euro volgt een aantekening in het Uittreksel Justitiële Documentatie. In de volksmond heet dit een strafblad. LTO vindt dit veel te ver gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer