Luzerne wordt (weer) populair

Luzerne past prima in de nieuwe regels voor vergroening, zegt Cox. Het is een vlinderbloemig gewas dat zelf stikstof aanmaakt. Om stikstof te kunnen maken, moet het zaad een rhizobium-behandeling hebben gehad met wortelknobbelbacteriën. De bacteriën leven in symbiose met vlinderbloemigen en leggen de stikstof uit de lucht vast, waardoor deze ook op stikstofarme grond kunnen groeien.

Oppassen geblazen

Er zijn diverse soorten luzerne op de markt, vertelt de man van Agrotechnics Nederland BV. Voor de boer is het oppassen geblazen. Vaak gaat het om soorten die niet zijn behandeld met wortelknobbelbacteriën en dan kunnen ze dus geen stikstof produceren. ‘Dergelijk zaaizaad komt vaak uit Italië. Die soorten gedijen ook nog eens minder goed in het Nederlandse klimaat.’
Luzerne heeft bij sommige boeren nog wel eens een negatieve klank door deze praktijken van louche handelaren. Jammer, vindt Cox. ‘Het is een prima gewas, alleen vraagt het wel een speciale aanpak als je het wilt telen. Vaak weet men dat niet.’ De pH van de grond dient minimaal 6 te zijn, er moet voldoende basisbemesting worden gegeven en het gewas heeft behoefte aan flink wat kali.
Als deze voorwaarden er niet bij worden verteld – en dat is vaak het geval- ontstaan in de praktijk negatieve verhalen. Dat moeten we voorkomen, zegt Cox. ‘Als boeren afhaken verliezen ze hun toeslagrechten.’ Hij verwacht door de EU-regelgeving een toenemende vraag naar luzerne, maar ook naar andere vlinderbloemigen zoals klaver, erwten en lupines, maar ook voor sojabonen.
Tot nu toe is luzerne een populair gewas om te gebruiken als eiwitrijk paardenhooi en als verrijkt ruwvoer voor rundvee en paarden. Verschillende drogerijen bieden deze producten aan. In Duitsland is het vaak een tussengewas, in Nederland is het meestal bedoeld als eiwitvervanger. Voor de nateelt levert luzerne zo’n 50 à 60 kilo stikstof. Het gewas is ook zeer geschikt als groenbemester.
Agrotechnics Nederland BV biedt verschillende goede luzernerassen aan die in eigen contractteelt in een aantal Europese landen zijn vermeerderd. Een topper is het ras Plato Rhizobium. Maar er zitten meer goede rassen in het leveringsprogramma. De keuze van het ras wordt sterk bepaald door de omstandigheden voor de teelt. Voor vragen en advies kunt u bij Agrotechnics Nederland BV terecht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer