ANOG bezorgd over vergroening

Oost-Groningen - Weinig akkerbouwers vullen de vergroening in met akkerranden. Dat blijkt uit een onderzoek van Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG). De natuurvereniging is bezorgd.

Tienke WoudaANOG deed onderzoek naar een verdere stimulering van de vergroening in de akkerbouw in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Ruim zeventig boeren vulden de enquête in. Bijna 70 procent van de vergroeningsplichtige bedrijven vult het ecologische aandachtsgebied in met vanggewassen.
In de Veenkoloniën en Westerwolde doen bijna alle gepeilde bedrijven dat, in het Oldambt is het de helft. Deze resultaten verrassen ANOG. ‘We hadden verwacht dat bedrijven op zeeklei niet zouden kunnen voldoen aan de tienwekeneis en daarmee zouden kiezen voor eiwitgewassen’, geeft voorzitter Jan Willem Kok van ANOG aan.
Opvallend volgens ANOG is ook de geringe belangstelling voor het equivalente pakket met beheerde akkerranden in combinatie met sloot, vanggewas en eiwitgewas. Zo’n 10 procent van de onderzochte bedrijven vult hiermee de vergroening in.
Redenen voor het geringe aantal deelnemers zijn de onduidelijkheid over het pakket en de lastige administratie, stelt Kok. ‘Uit het oogpunt van vergroening is deze eenzijdige invulling niet hoopgevend.’
ANOG wil daarom de akkerbouwers meer prikkelen voor randenbeheer. Mogelijkheden om akkerbouwers te verleiden om te kiezen voor het akkerbouwrandenpakket zijn betere informatie geven over het equivalente pakket en het invullen van de gegevens gemakkelijker maken.
Volgens de natuurvereniging zouden collectieven de deelnemers bij het invullen van de vergroening kunnen helpen. Het gratis ter beschikking stellen van geschikte zaadmengsels is een derde mogelijkheid.
LTO Nederland is niet verrast door het rapport, geeft beleidsadviseur Klaas Johan Osinga aan. ‘Na lezing zal niemand meer overtuigd hoeven te worden van de enorme bureaucratie die ontstaat rond het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).’
Door minder geld en meer regels is het volgens Osinga logisch dat de relatie tussen natuur en landbouw onder druk komt te staan. ‘In het verleden hebben boeren en natuurbeschermers samen agrarische natuurverenigingen opgericht, met de beste bedoelingen en mooie resultaten.’
Nu nemen regels het over van mensen, zegt de beleidsadviseur. ‘Landbouw noch natuur worden er beter van, maar adviesbureaus wel. We zouden weer terug moeten naar de basis. Die ervaringen moeten we in Brussel en Den Haag laten zien.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer