LTO/NVV: miljoenenstrop door belasting

LTO Varkenshouderij en de NVV willen dat de Belastingdienst de afschaffing van de aftrekbaarheid van investeringen in dierrechten en ammoniakrechten direct terugdraait. De maatregel leidt tot een onverteerbare strop.
.

LTO%2FNVV%3A+miljoenenstrop+door+belasting
© nieuwe oogst

'Deze onzalige maatregel gaat de varkenshouders in Nederland in totaal miljoenen euro's kosten', verwachten vicevoorzitter Eric Douma van LTO Vakgroep Varkenshouderij en NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Opmerkelijke maatregel

NVV en LTO vinden de maatregel zeer opmerkelijk aangezien het voornemen is om de varkens- en pluimveerechten per 1 januari 2018 af te schaffen. 'Wij zijn dan ook zeer verbaasd dat de Belastingdienst hier nu mee komt. Onlogisch en onverteerbaar.'

Bij de ammoniakrechten stelt de Belastingdienst dat er geen einddatum is en dat de rechten van blijvende betekenis zijn voor de bedrijfsvoering. De stikstofdepositie slijt niet, meent de Belastingdienst.

Haaks op PAS

'Dit staat haaks op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Vanaf de invoering van de PAS, waarschijnlijk dit jaar, zijn er geen ammoniakrechten meer verhandelbaar', stellen Douma en Jansen.

LTO en NVV zullen dit punt meenemen in de overleggen die momenteel worden gevoerd over de PAS met het ministerie van Economische Zaken.

Knoop doorhakken

Daarnaast roepen LTO en NVV de Tweede Kamer op eindelijk eens een knoop door te hakken over het afschaffen van de dierrechten per 2018 en de invoeringsdatum van de PAS.

'Door alle onzekerheid over die data, meent de Belastingdienst zo te moeten handelen, met als gevolg opnieuw een miljoenenstrop voor de veehouderij. Dat mag niet gebeuren', vinden Douma en Jansen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer