Wakker Dier vreest groei melkveestapel

Wakker Dier is bang dat het aantal grotere bedrijven in Noord-Brabant fors groeit. Ook verwacht de organisatie een toename van 36 procent meer melkkoeien in Nederland. LTO Nederland noemt dat stemmingmakerij.

Wakker+Dier+vreest+groei+melkveestapel
© Nieuwe Oogst

Deze uitspraken doet Wakker Dier op basis van een analyse van Centrum Landbouw en Milieu Onderzoek & Advies (CLM). Hierbij werden de huidige vergunningen van melkveebedrijven in Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant geanalyseerd.

Wanneer die vergunningen worden benut, neemt het aantal melkkoeien in deze drie provincies toe met respectievelijk 19, 28 en 42 procent.

Definitie grote stal

Zo zou in Noord-Brabant het aantal grotere stallen verdrievoudigen. Hier is groen licht gegeven aan 143 van deze stallen, die volgens de definitie van Wakker Dier plaats bieden aan 250 melkkoeien of meer.

Vicevoorzitter Toon van Hoof van LTO-vakgroep Melkveehouderij zet vraagtekens bij die bepaling. 'Wanneer twee broers samen een melkveebedrijf hebben, dan heb je die koeien echt wel nodig om er twee gezinsinkomens uit te halen'.

Melkveewet

Hoewel veel van deze vergunningen zijn aangevraagd voor de bekendwording van de melkveewet, verwacht Wakker Dier dat die melkveewet geen rem zet op de groei.

Deze nieuwe maatregel over grondgebonden melkveehouderij kan deze groei niet tegenhouden, enkel een beetje vertragen of bemoeilijken, stelt Wakker Dier.

Wel stelt een woordvoerder van Wakker Dier in de Telegraaf dat: 'Met zulke grote aantallen koeien is er vaak te weinig land om op te grazen.'

Aan de bel trekken

Dat is voor Wakker Dier reden om aan de bel te trekken. 'Als Dijksma nu niet ingrijpt, is Nederland binnenkort een land vol megastallen en met steeds minder koeien in de wei', stelt een woordvoerder.

Niet geheel toevallig trekken ze aan de bel op de dag dat de Melkveewet in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer