Oosthof pakt PRRS aan met Noaberbig

Dierenartsenpraktijk De Oosthof uit Eibergen presenteerde gisteravond aan stakeholders op het boerenerf de Noaberbig. Een collectieve aanpak van PRRS die gebaseerd is op het Amerikaanse Area Regional Control (ARC).

Oosthof+pakt+PRRS+aan+met+Noaberbig
© De Oosthof

Bij ARC Noaberbig gaat het om interne en externe biosecurity en om transparantie. 'Wanneer er iets rondwaart op je bedrijf, dan hou je dat niet onder de pet, maar deelt het en met je directe omgeving', zegt dierenarts Arjan Schuttert.

'Door samen en gelijktijdig een PRRS-bestrijdingsplan uit te voeren, wordt de kans op succes - de infectiedruk van PRRS terugbrengen - vele malen groter.'

Gevaccineerd

In Nederland wordt 80 procent van de zeugen gevaccineerd tegen PRRS en 15 procent van de biggen. Bij de gespeende biggen test 29 procent positief en tijdens het opleggen is dat percentage gestegen naar 67 procent.

'Wereldwijd zien dierenartsen PRRS samen met PED en Afrikaanse Varkenspest als de belangrijkste dierziekte', zegt Schuttert over de impact van PRRS.

Uitbannen illusie

PRRS uitbannen is een illusie. Daarvoor muteert het virus te snel, maar door het regionaal collectief aan te pakken, is wel veel winst te boeken.

Door te vaccineren bijvoorbeeld, stelt Schuttert, gaat het virus minder snel rond. En is een besmetting van het virus korter actief, 12 in plaats van 22 dagen.

De structuur van de varkenshouderij is in Canada weliswaar anders, maar daar is met ACR in een jaar tijd het aantal het aantal PRRS-positieve bedrijven gehalveerd.

Tienpuntenplan

De basis voor ACR Noaberbig is een tienpuntenplan. 'Klanten waarmee ik het erover had, voldoen vaak al aan een punt of zeven. Noaberbig is een reële uitdaging', zegt Schuttert.

Wie aan alle tien punten voldoet, kan dat bekrachtigen met een certificaat: Noaberbig, het betrouwbare big voor de buren.

Vrij toegankelijk

ACR Noaberbig is een plan van aanpak dat de Oosthof ontwikkelde, maar vrij toegankelijk is voor iedereen; varkenshouders en collega-dierenartsen. Deelname is gratis.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer