Mestverwerking opnieuw in beeld gebracht

Binnenkort komen nieuwe en actuele gegevens beschikbaar over de ontwikkeling van de mestverwerking in Nederland. Daarvoor is het belangrijk dat alle betrokkenen inzicht geven in de stand van zaken.

Jan van LiereDe komende weken vindt weer een onderzoek plaats naar de mestverwerkingscapaciteit die nu in Nederland beschikbaar is en die de komende tijd gerealiseerd gaat worden. Het is een actualisering van de landelijke inventarisatie die vorig jaar is gehouden.
Bedrijven met een mestoverschot moeten een deel daarvan laten verwerken. De minimum percentages stijgen jaarlijks. De monitoring is van belang om te kunnen beoordelen of er ook werkelijk voldoende verwerkingscapaciteit voor de veehouders beschikbaar komt om de verwerkingsplicht na te kunnen komen.
Daarnaast kunnen uit de inventarisatie punten naar voren komen die aangeven dat actie nodig is. Bovendien krijgen de (toekomstige) mestverwerkers meer zicht op de ontwikkelingen in de markt. Dat geeft een steviger basis voor het nemen van besluiten ten aanzien van de eigen onderneming.
Het Projectbureau Lokale Mestverwerking en Bureau Mestafzet verzorgen samen het onderzoek naar de mestverwerkingscapaciteit. Ze nodigen alle (toekomstige) mestverwerkers uit om de inventarisatie in te vullen op mestverwerkingsloket.nl.
In 2014 kon de (verwachte) capaciteit voor het eerst digitaal worden opgeven. Dat is ook dit jaar weer het geval. Het aantal vragen is flink ingekort ten opzichte van vorig jaar. Daardoor kost het relatief weinig tijd om de vragen te beantwoorden.
Mestverwerkers die bekend zijn vanuit de vorige inventarisatie, hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen met een link naar de vragenlijst. Alle andere betrokkenen kunnen de inventarisatie invullen.
LTO Nederland roept alle leden die betrokken zijn bij mestverwerking op om mee te doen. Hoe meer mestverwerkers gegevens aanmelden, hoe completer het beeld wordt van mestverwerking in Nederland en hoe waardevoller de resultaten.

Eindrapport

Deelnemers aan de inventarisatie krijgen het eindrapport persoonlijk toegestuurd. Daarnaast komen de resultaten van de inventarisatie op de site. In de inventarisatie wordt geen informatie van afzonderlijke projecten vermeld.
Het vorig najaar gepresenteerde inventarisatierapport maakte duidelijk dat in 2014 meer export en verwerking plaatsvond dan nodig was voor de gezamenlijke verwerkingsplicht van de Nederlandse veehouderij. Dat betekent niet dat elke individuele ondernemer simpel kon voldoen aan zijn verwerkingsplicht.
Omdat verreweg het grootste deel van de verwerkingscapaciteit is gericht op pluimveemest, zijn varkens- en rundveehouders afhankelijk van de uitruilmogelijkheden met de pluimveesector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer