Eend en klei risico milde vogelgriep

Eenden en kleigrond spelen een rol bij de besmetting van pluimveebedrijven met laagpathogene vogelgriep. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR.

René LuijmesPluimveebedrijven waar de veehouder vaak eenden in de uitloop van de kippen ziet, en pluimveebedrijven op kleigrond zijn vaker besmet met laagpathogene vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek naar risicofactoren voor introductie van laagpathogeen Aviaire influenza-virus (AI) op legkipbedrijven met vrije uitloop.
De onderzoekers keken naar veertig bedrijven met uitloop voor de kippen en die in het verleden met laagpathogene vogelgriep te maken hadden. Deze bedrijven werden vergeleken met 81 bedrijven met uitloop waar het virus nooit is aangetoond.

Honden

De kans op een besmetting met het laagpathogene virus blijkt op een bedrijf met uitloop 3,3 keer groter te zijn, als de pluimveehouder minimaal één keer per week wilde eenden in de uitloop ziet. Dit in vergelijking met bedrijven met uitloop waar de veehouder de eenden minder vaak ziet. Dit verband werd in dit onderzoek niet aangetoond voor andere wilde (water)vogels zoals ganzen.
Een optie om eenden te weren iseen hond in de uitloop. Volgens Ar-min Elbers, onderzoeker van het CVI, moet deze als jong dier getraind zijn om behalve de kippen alle ‘vreemde’ dieren zoals watervogels en vossen te weren. Hiervoor ligt een onderzoeksvoorstel bij de pluimveesector.
Ook wordt gedacht aan hekwerk of begroeiing voor het verminderen van open plekken, zodat eenden minder goed kunnen landen in de uitloop. Maar de effectiviteit daarvan is volgens Elbers nooit wetenschappelijk aangetoond.
Legbedrijven met vrije uitloop op klei hebben een 5,8 keer grotere kans op een besmetting met het laagpathogene virus dan bedrijven met vrije uitloop op andere grondsoorten. De grondsoort heeft geen directe relatie met vogelgriep. Klei ligt in waterrijke gebieden met veel watervogels.
Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft het CVI gevraagd om de verbanden verder te onderzoeken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer