Nieuwe wet kost flexwerkers baan

De onrust over de transitievergoeding voor tijdelijke werknemers neemt toe. In de media komen berichten over het op grote schaal wegsturen van uitzendkrachten.

Jan van LiereOp 1 juli van dit jaar wordt de Wet werk en zekerheid (WWZ) van kracht. Een gevolg daarvan is dat tijdelijke werknemers voortaan onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een ontslagvergoeding als het tijdelijke dienstverband niet wordt verlengd. Deze transitievergoeding moet de verschillen tussen vaste dienstverbanden en flexwerk kleiner maken.
Donderdag meldde De Volkskrant dat ING voortijdig afscheid zou nemen van ‘ten minste honderden’ uitzendkrachten. Mogelijk zou het zelfs om een veel groter aantal gaan.
Op die manier voorkomt het financiële concern dat later transitievergoedingen betaald moeten worden. Interne memo’s bevestigen dat het bestuur van ING de arbeidsrechtelijke risico’s na inwerkingtreding van de WWZ te groot vindt.

Seizoenskrachten

In de agrarische sector doet het verschijnsel zich ook voor. Seizoenkrachten waar al jaren mee gewerkt werd, zijn bij sommige werkgevers na 1 juli niet meer welkom. Volgens vakbond CNV krijgen tijdelijke werkers in land- en tuinbouw en in de voedingsmiddelenindustrie ‘bij bosjes’ afzeggingen van werkgevers.
LTO Nederland heeft de afgelopen tijd gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van de transitievergoeding voor tijdelijke werknemers. Ondanks een stevige lobby bij minister Lodewijk Asscher en bij de Tweede Kamer werd de WWZ niet aangepast. Asscher was alleen bereid de terugwerkende kracht van de maatregel enigszins in te korten.
LTO-voorzitter Albert Jan Maat is niet verbaasd over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hij legt de oorzaak bij de politiek. ‘Ik mis daar heel erg het gevoel voor de gewone hardwerkende ondernemer die een goede relatie heeft met zijn tijdelijke werknemers en ze ook graag terug wil laten komen. Dit beleid zet die goede relatie onder druk.’
De voorstellen van LTO waren bedoeld om deze effecten te voorkomen, benadrukt Maat. ‘Wij hebben daar oplossingen voor aangedragen en we zijn nog steeds bereid om erover te praten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer