Maximale financiering

Ongeveer één op de drie varkenshouders zit (bijna) op maximale financiering. Bij melkveehouders en pluimveehouders ligt dit percentage rond de 25 procent.

Bij alle agrarische ondernemers is het circa 22 procent. Ongeveer 43 procent zegt schulden te hebben, maar geeft ook aan dat er nog voldoende mogelijkheden zijn voor extra financiering. Bijna een kwart stelt geen of bijna geen financiering te hebben.
Dit blijkt uit een online onderzoek bij meer dan 1.800 agrarische ondernemers. Het onderzoek is uitgevoerd door Universiteit Maastricht, met agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy.
DLV meldt dat een kwart van de melkveehouders een liquiditeitskrapte heeft. Bij een melkprijs van 34 cent loopt dit aandeel op naar 50 procent. Dat verwacht DLV op basis van liquiditeitsprognoses.
Bedrijven die de afgelopen twee jaar fors zijn gegroeid, lopen het grootste risico. De kosten voor melklease en/of superheffing zijn er vaak aanzienlijk. Vaak is er extra ruwvoervoorraad aangelegd, betaald van de lopende rekening.
Op intensieve bedrijven spelen ook gestegen mestafzetkosten. Daarnaast zijn er grote verschillen in kostprijs: verschillen van ruim 8 cent per kilo melk op vergelijkbare bedrijven.
Op een deel van de bedrijven is te sturen op de kostprijs. Verder zijn productieverhoging, uitstel van vervangingen en aanpassing van kredieten en aflossingen mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer