‘Dieren gaan voor de akkerbouw’

%E2%80%98Dieren+gaan+voor+de+akkerbouw%E2%80%99
© Joost de la Court

De roots van de familie Wilzing, met drie kinderen van 11 tot en met 15 jaar oud, liggen in Onstwedde in Zuidoost-Groningen, waar het bedrijf van de ouders van Harm-Albert in 1985 moest wijken voor natuurontwikkeling in het dal van de Ruiten Aa.
De akkerbouw, bij Wilzing de teelt van aardappelen, bieten, tarwe en uien op 45 hectare, bracht eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw weinig op. Daarom zocht de familie Wilzing naar een neventak, het liefst in de pluimveehouderij. In 1997 kozen ze voor pekingeenden. De nabijheid van het fokkerijcentrum voor eenden tussen Harderwijk en Nijkerk speelde een rol, maar vooral ook omdat ze het een mooi dier vonden om te zien. ‘Je moet het immers zelf ook leuk vinden’, benadrukt Harm-Albert Wilzing.

Geen vetpot

Hoewel de ondernemers het vijftien jaar volhielden, bleken de verwachtingen met deze dieren niet uit te komen. ‘Eendenhouderij is geen vetpot. We konden er niet meer uithalen dan we deden’, zegt Ria Wilzing. De neventak hielp hen overigens wel door de moeilijke jaren. ‘Maar na honderd koppels hadden we het wel gehad’, vat haar man samen.
Wilzing wijst op het arbeidsintensieve karakter van de eendenhouderij. De tienduizend dieren worden op stro gehouden en dat alleen al betekende in het begin iedere dag zo’n vijf uur extra opstrooiwerk. Later liep dat met een machinaal systeem terug tot rond de anderhalf uur per dag. Voordeel van het houden van eenden was wel dat ze met het gebruikte stro het gehalte organische stof van hun grond konden verbeteren.
Op zoek naar betere opbrengsten uit de veehouderijtak kwamen de ondernemers na een uitgebreide oriëntatieronde twee jaar geleden uit bij de opfok van uitgangsmateriaal voor de fokkerijorganisatie Cobb Europe. Daarmee zijn ze een van de drie bedrijven in Nederland die dit werk doen voor deze integratie.
Dat kon in het geval van de Wilzings, omdat in een straal van een kilometer rond hun bedrijf geen andere pluimveehouderijen liggen en ze ook verderop in de polders dun zijn gezaaid. ‘Dat houden we het liefst zo. Zodra een buurman hier aangeeft een pluimveehouderijtak te willen beginnen, heb ik een probleem’, zegt Harm-Albert Wilzing. Die kans is echter klein, weet hij.
De kuikens groeien op het bedrijf in Zeewolde twintig weken waarna ze naar een vermeerderingsbedrijf elders in Flevoland gaan. De kuikens die hieruit voortkomen, vliegen als moederdieren de hele wereld over. ‘Het lijkt speciaal wat we hier doen, maar we voelen ons niet zo. Hoewel ons bedrijf aan strenge eisen is gebonden, zijn de opbrengsten en ook het arbeidsplaatje zo aantrekkelijk dat we deze stap toch hebben gezet.’
Zijn vrouw is het met hem eens: ‘De arbeidsbelasting is voor ons een belangrijke overweging. Ook als je ouder wordt, wil je immers kunnen blijven doorgaan.’
Het werk is er wel anders op geworden: de ondernemers moeten nu veel strikter werken. Voor de voormalige eendenstal kwam een hygiënesluis met drie douches en een omkleedruimte. De toegang tot de stal is beperkt. ‘Niet alleen bezoekers zoals de dierenarts, enters of kippenvangers, ook wij moeten iedere keer douchen en omkleden voordat we naar binnen kunnen. Daarbij zijn we veel tijd kwijt aan controle van de dieren en registratie. Iedere week monsters nemen bijvoorbeeld.’

Doorgroeien

Harm-Albert en Ria Wilzing bevalt het boeren in Flevoland intussen prima. Hun oorspronkelijke tweede tak pluimveehouderij is hun eerste bron van inkomsten geworden en ze willen erin doorgroeien. Ze bezitten voldoende ammoniakruimte om een tweede pluimveestal neer te kunnen zetten, zodat ze vanaf begin deze zomer dertigduizend kippen kunnen houden.
Hoewel de nieuwe stal nog niet klaar is, kijkt Harm-Albert Wilzing kijkt al weer voorzichtig vooruit. ‘We zijn nu even klaar met uitbreiden. Eerst willen we de kippen op de rit hebben en dan maar eens zien hoeveel ruimte we nog hebben. Het zal er in ieder geval niet minder op worden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer