Oude kreken op in ere hersteld

Waterschap Hollandse Delta en enkele grondeigenaren hebben de eerste kavelruilovereenkomst in het kader van het project 'Kreken Kweken' getekend.

Het project Kreken Kweken is een samenwerkingsproject van de gemeenten op Voorne-Putten, waterschap Hollandse Delta en de voormalige Stadsregio Rotterdam, met als doel de oude kreken in ere te herstellen.

Met de verwerving van de gronden kan in totaal 2,5 kilometer ecologische zone van gemiddeld 15 meter breed worden aangelegd en een kilometer laarzenpad.

Tijdelijke leefgebied

Ook wordt er een 'stepping stone' van 0,5 hectare aangelegd. Dit is een klein natuurgebiedje dat door verschillende diersoorten gebruikt kan worden als tijdelijk leefgebied, wanneer zij zich verspreiden van het ene naar het andere gebied.

De verworven gronden bevinden zich in de gemeenten Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard.

Kavelruil

'Kreken Kweken' is afhankelijk van de vrijwillige medewerking van agrariërs en andere grondeigenaren. De zones worden door middel van vrijwillige kavelruil en aankoop verworven. Hollandse Delta wordt eigenaar van de natuurvriendelijke oevers.

In de afgelopen eeuwen zijn kreken vrijwel geheel verdwenen door inpoldering en het rechttrekken van de kronkelige loop. Door steile oevers te verflauwen ontstaat een meer natuurlijke begroeiing en worden de kreken weer herkenbaar in het landschap.

Hiervan profiteren dieren en planten en tegelijkertijd ontstaat er meer ruimte voor waterberging. De herstelde kreken bieden ook recreatiemogelijkheden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer