Polderkinderen+Rhoon+mogen+naar+Kamer
Nieuws
© red polders rhoon

Polderkinderen Rhoon mogen naar Kamer

De Rhoonse Polderkinderen die het burgerinitiatief tegen de aanleg van het Buijtenland van Rhoon hebben genomen mogen naar de Tweede Kamer om toch hun verhaal te doen.

Daarvoor is een constructie voor een bijzondere procedure opgezet. Initiatiefnemer Jaco Geurts (CDA) zal dit overleg zelf voorzitten.

Aanvankelijk wilde de CDA'er net als Rudmer Heerema (VVD) dat er in de Tweede Kamer nog een algemeen overleg zou plaatsvinden over het burgerinitiatief dat vorige week niet ontvankelijk is verklaard door de Tweede Kamercommissie Beroepsschriften & Burgerinitiatieven. Daarbij zouden de initiatiefnemers Sharona en Mariëlle de Klerk worden gehoord.

Constructie

Het voorstel haalde het niet. Dit tot teleurstelling van Geurts. 'Aan het besluit van de commissie is niets te veranderen. Wel vind ik dat de initiatiefnemers op een of andere manier hun verhaal moeten kunnen doen.'

De CDA'er heeft daarom een constructie voor bijzondere procedure bedacht. Dit voorstel kon wel rekenen op steun van de andere partijen.

'Dit overleg is minder zwaar, maar de kwestie komt nu ten minste aan de orde en de Polderkinderen kunnen hun verhaal doen. Zij krijgen daarvoor een uitnodiging. We kunnen immers die ruim 40.000 handtekeningen niet negeren, vind ik.'

Schutterputjes

Geurts denkt overigens dat boeren, bewoners en provincie Zuid-Holland er onderling uit moeten zien te komen om het Buijtenland van Rhoon in te vullen. 'Ik hoop dat iedereen uit zijn schuttersputjes komt en met elkaar gaat praten om tot een oplossing te komen.'

'Als de Planologische Kernbeslissing de belemmerde factor is voor een aantal hoekjes in het plangebied, dan moet daar nog eens goed naar worden gekeken. Maar ik hoor ook dat er het boerenplan van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en het advies van Veerman ook binnen de PKB mogelijk is', aldus Geurts.

Niet ontvankelijk

De commissie Beroepschriften & Burgerinitiatieven verklaarde vorige week na een lange procedure het burgerinitiatief van boerendochters Sharona en Mariëlle de Klerk niet ontvankelijk.

Redenen hiervoor zijn dat niet alle gegevens bij de 41.500 handtekeningen compleet zijn ingevuld. Ook stelt de commissie dat de kwestie al aan de orde is geweest in de Tweede Kamer, toen Heerema vorig jaar een motie indiende. De VVD'er zelf dacht overigens dat zijn motie het burgerinitiatief niet kon schaden.

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer