CDA%3A+duidelijkheid+en+oplossing+Buijtenland
Nieuws
© Foto: Red Polders Rhoon

CDA: duidelijkheid en oplossing Buijtenland

Het wordt 'dringend tijd' dat er met de boeren en bewoners in de polders van Rhoon een oplossing wordt gevonden over de invulling van het Buijtenland van Rhoon. 'Met hen en niet langs hen heen praten,' stelt het CDA.

Dat stelt het CDA in de aanloop van een werkbezoek aan de Rhoonse polders. Tweede Kamerlid Jaco Geurts maakt morgen samen met Adri Bom, CDA-lijsttrekker voor Provinciale Staten, Ellen Verkoelen, kandidaat-Statenlid en groep lokale christendemocraten een bustour door het gebied.

Zij gaan daarbij ook in gesprek met de boeren, inwoners en de Polderkinderen, die een burgerinitiatief hebben ingediend bij de Tweede Kamer.

Logisch

De ontwikkeling van het 600 hectare grote natuur- en recreatieproject duurt nu veertien jaar, maar er is nog geen schop ingegaan. 'Dat is logisch', stelt Kamerlid Jaco Geurts.

'Zonder samenspraak met de eigenaren van de grond en de inwoners van Albrandswaard wordt nu al jarenlang door de landelijke en provinciale politiek geprobeerd deze transformatie door te drukken. Maar er is daarbij door de landelijke overheid te veel topdown gedacht.'

Weerstand

Het gehele proces heeft volgens het CDA de afgelopen jaren geleid tot weerstand onder de inwoners. Dit resulteerde in een burgerinitiatief van de Polderkinderen, gericht aan de Tweede Kamer.

'Het wordt dringend tijd dat samen met de bewoners een oplossing wordt gevonden. Met hen en niet langs hen heen praten' zegt Ellen Verkoelen.

Boerenplan

Agrariërs hebben met Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) een alternatief boerenplan ontwikkeld, naast het advies voor het Buijtenland van Rhoon van oud-minister Cees Veerman.

Geurts daarover: 'Mijn voorstel is om weer in overleg te gaan met alle betrokkenen, zowel initiatiefgroep, de provincie, gemeente Albrandswaard, de agrariërs en omwonenden met als doel samen overeenstemming te bereiken over de invulling van het Buijtenland'.

'Uitgangspunt daarbij voor mij is dat het gebied niet onder water wordt gezet en de bovengenoemde alternatieve plannen erbij worden betrokken', aldus het Tweede Kamerlid.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer