Ziekteverwekkers in aangevoerde mest

Grasland dat is bemest met aangevoerde rundermest, kan het beste zes weken niet beweid worden met volwassen runderen.

Ziekteverwekkers+in+aangevoerde+mest
© Nieuwe Oogst

Dat adviseert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In aangevoerde drijfmest kunnen zich ziekteverwekkers bevinden. Het beste is daarom om helemaal geen mest aan te voeren.

Aangevoerde rundveemest kan salmonella- en paratuberculose-bacteriën bevatten, en mest afkomstig van varkensbedrijven naast salmonella de varkensspoelworm Ascaris suum.

Bouwland

Veehouders die ondanks de risico’s toch rundermest aanvoeren, kunnen dit het beste aanwenden op bouwland. Als ze toch grasland moeten bemesten met aangevoerde rundermest, dan is het advies om na het uitrijden minimaal zes weken te wachten met het weiden van volwassen runderen.

Voer in deze periode ook geen vers gras afkomstig van dit land. De GD adviseert verder om ten minste een jaar na bemesting geen jongvee op de betreffende percelen te weiden, om het risico op paratuberculose-besmettingen te verminderen.

Varkensspoelworm

Aangevoerde varkensmest is nooit veilig te gebruiken op grasland dat bestemd is voor ruwvoerwinning of beweiding. De eieren van de varkensspoelworm Ascaris suum blijven op grasland lang infectieus. Gebruik aangevoerde varkensmest daarom uitsluitend op bouwland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer