'Eindelijk regeling voor stuifbestrijding'

'We hebben in de belangenbehartiging lang gevochten voor een structurele oplossing', zegt LTO-bestuurder Hilbrand Sinnema over de vrijstelling voor het gebruik van drijfmest om stuifschade te voorkomen.

%27Eindelijk+regeling+voor+stuifbestrijding%27
© Nieuwe Oogst

De vrijstelling geldt vanaf vandaag voor de Veenkoloniën en Texel. 'Het is goed dat er nu duidelijkheid is. Afgelopen jaren was er in ons gebied veel onzekerheid over het wel of niet mogen gebruiken van drijfmest voor stuifbestrijding.'

'De tijdelijke vrijstelling kwam vaak op het laatste moment en ook wel eens te laat.' Sinnema benadrukt dat het gebruik van drijfmest voor het aanleggen van een anti-stuifdek een noodmaatregel is.

Zandkoppen

Akkerbouwers willen het gebruik van drijfmest beperken vanwege de aanvoernormen voor mineralen. 'Als het dreigt te gaan stuiven, dan gaat het vaak om plaatselijke toepassingen op bijvoorbeeld zandkoppen die stuifgevoelig zijn.'

Sinnema gaat ervan uit dat de tijdelijke vrijstelling voor het bovengronds uitrijden van drijfmest na deze zomer wordt omgezet in een permanente regeling zoals aangekondigd in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Gebieden in Overijssel

Overigens wijst Sinnema erop dat bij de omschrijving van de noordelijke Veenkoloniën geen rekening is gehouden met gebieden in Overijssel ten zuiden van de lijn Zwolle, Ommen en Coevorden. 'Dat zou nog aangepast moeten worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer