Vermeer is specialist in voederwinning

In 1918 werd hun achterkleinzoon Gary Vermeer geboren. Als van kinds af aan had Gary het vermogen zelf iets te maken wat hij nodig had. Zo maakte hij een wagen die mechanisch met een lier kon kiepen om maïs te lossen.
De vraag naar deze wagens werd zo groot dat Gary Vermeer na drie jaar, in 1948, met zijn neef Ralph de Vermeer Manufacturing Company oprichtte. De onderneming groeide snel en in 1956 boekten ze een omzet van een miljoen dollar.
Het was ook de tijd dat merken als International Harvester en John Deere met hydrauliek op hun trekkers kwamen. De mechanische kipper raakte daarom uit de gratie. Vermeer moest uitkijken naar wat anders.
Er waren verschillende merken hamermolens op de markt om graan te malen voor veevoer. Die werden aangedreven met een platte riem door de poelie van een trekker. Het probleem was dat de riemen steeds van de poelies afliepen. Als het nat was, slipten ze.
Gary Vermeer bedacht de constructie met een set V-snaren die werden aangedreven door de aftakas van een trekker. Dit werd de Vermeer Pow-R-Drive. Het werd een succes. Uiteindelijk zijn er meer dan veertigduizend van gemaakt.
Als boer wist Vermeer dat beschadigd hooi sneller droogde dan ongebroken stengels. Zo experimenteerde hij in het midden van de jaren vijftig met een hooikneuzer. In twee jaar tijd verkocht hij er vierduizend van. Probleem was dat concurrenten de machine namaakten.
Een vriend van Vermeer hield kalveren. Het voeren van balen luzernehooi vond hij een vermoeiende bezigheid. De balen moesten drie keer per zomer worden geoogst en verwerkt. Daar had je zeker drie man voor nodig. Daarna moesten ze weer voor het vee worden gebracht.
‘Daar moet toch iets op te vinden zijn’, dacht Vermeer. Hij ging met wat bouwmateriaal aan de slag om in 1970 een machine te maken om ronde balen van ongeveer een ton mee te persen. Op een gegeven moment vond hij een constructie die erop leek, maar de machine werkte niet goed.
Daarna probeerde Vermeer het met een dampaal in de perskamer. Het hooi wikkelde zich om de paal. De dampaal werd later vervangen door 5 centimeter kartonrollen, maar ook daarvoor moest de boer van de trekker af.
Uiteindelijk werd het een constructie met gebogen vingers en daarmee was de eerste rondebalenpers een feit. Aanvankelijk ging het om een pers die balen maakte met een diameter van 2 meter en meer dan een ton woog. Later werd een handzamere machine gemaakt.

Omzet verviervoudigt

De eerste Vermeer 706 pers werd verkocht voor 3.950 dollar. In het eerste jaar kwamen er driehonderd orders binnen. Na de 706 kwam een compacte machine, de 605-serie, die balen maakte met een diameter van 1,80 meter. Na vier jaar, in 1974, was de omzet verviervoudigd.
Om te voorkomen dat concurrenten ermee aan de haal gingen, maakte Vermeer boeren die een pers kochten dealer. Daarmee verdienden ze 10 procent van de waarde van de pers.
Inmiddels heeft Vermeer Corporation zich ontwikkeld tot een onderneming met een omzet van ruim 1 miljard dollar. Per dag zorgen ruim drieduizend medewerkers dat er vijftien vrachtwagencombinaties met machines worden afgeleverd.
Vermeer maakt niet enkel meer landbouwmachines, maar ook machines voor onder andere onderhoud van bomen, milieutechniek en het delven van grondstoffen aan de oppervlakte. Het segment buiten de landbouw is inmiddels groter dan de landbouwmachines. Met de landbouwmachines is Vermeer gespecialiseerd in ruwvoederwinning.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer