Veel vraagtekens over GLB-toeslagen natuur

Natuurmonumenten wil overeenkomsten sluiten met hun pachters om te voorkomen dat GLB-toeslagen verloren gaan. Maar er zijn veel vraagtekens, bleek deze week tijdens een gesprek tussen Natuurmonumenten en vertegenwoordigers van agrarische natuurverenigingen.

Arno de SnooNatuurmonumenten stuurde onlangs een brief naar hun pachters. Daarin riep de natuurorganisatie de pachters op om toeslagrechten op de gepachte grond aan te vragen. Die oproep is begrijpelijk, want als er dit jaar geen toeslagrechten worden aangevraagd, worden er ook geen betalingsrechten vastgesteld.
Natuurmonumenten wil dat ook hun land wordt opgegeven als subsidiabel land. Daarmee is dan verzekerd dat de bedrijfstoeslagen zijn gevestigd op het land van Natuurmonumenten en dus veiliggesteld voor de toekomst. De organisatie verhuurt jaarlijks 20.000 hectare gras- en bouwland. De pacht kan kortlopend zijn of voor een aantal jaren. Boeren kunnen deze grond opgeven in hun Gecombineerde opgave en op die grond bedrijfstoeslagen aanvragen.
Daarbovenop kan nog een bedrag aan compensatie komen als een boer vanuit het verleden hoge bedrijfstoeslagen heeft. Die compensatie wordt uitgesmeerd over het aantal hectares dat een boer in 2015 opgeeft in de Gecombineerde opgave.
Natuurmonumenten wil ook nieuwe afspraken maken met pachters van wie het contract voor 1 januari 2019 afloopt. Hierbij wil de organisatie ervoor zorgen dat de pachter zijn compensatie niet verliest als het contract niet kan worden verlengd. Dat kan met een private overeenkomst. ‘Daarmee wordt vastgelegd dat Natuurmonumenten eigen betalingsrechten en de eigen compensatie vestigt en vervolgens verhuurt aan de pachter gedurende de looptijd van het contract’, zegt Bart van Tooren van Natuurmonumenten.
De compensatierechten van de pachter komen dan niet op deze hectares te rusten, maar alleen op de overige eigen percelen van de pachter. Zo houdt Natuurmonumenten de rechten beschikbaar voor een volgende pachter.
Voordeel voor de pachter is dat hij zijn deel van de compensatiebetaling niet kwijtraakt als hij de natuurgrond verliest. In dat geval blijft de compensatie namelijk behouden, maar op een kleinere oppervlakte.

Vervangende grond

Zonder private overeenkomst moet de pachter bij verlies van natuurgrond vervangende grond zoeken om zijn rechten inclusief compensatie te verzilveren. Dit is vooral van belang voor boeren met hoge toeslagrechten vanuit het verleden.
Duidelijk werd dat een ondernemer zelf moet berekenen of een private overeenkomst interessant is, evenals de prijs die Natuurmonumenten vraagt voor het verhuren van de betalingsrechten. Ook werd duidelijk dat de organisatie de verhuur van de rechten zal verrekenen in de pachtprijs. De hoogte daarvan verschilt per situatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer