Hogere uitbetaling Avebe

Avebe betaalt gemiddeld 71 euro per ton aardappelen over de oogst van 2014. De gemiddelde uitbetalingsprijs ligt 4 procent hoger dan de prijs van 2013.

LTO-akkerbouwbestuurder Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond: ‘Een mooie prijs in relatie tot de laatste jaren en een fantastische prijs gezien de ontwikkelingen bij andere landbouwproducten. Overal is te veel van en toch heeft Avebe de prijs kunnen handhaven.’
De prijs van gemiddeld 71 euro per ton is inclusief de prestatiecomponenten voor zetmeelgehalte, kwaliteit, levertijdstip en geleverd volume. In 2013 bleef de prijs ruim onder de 70 euro.
De hogere uitbetalingsprijs is onder meer het gevolg van een gemiddeld iets hoger zetmeelgehalte en een goede kwaliteit van de aardappelen. Volgens Avebe is ook goed gebruik gemaakt van kansen in de markt.
Beuling heeft respect voor Avebe, maar is ook kritisch. ‘Het doel van Avebe is om in 2018/2019 een prijs van 8 à 9 cent per kilo uit te betalen, dat is ook gewenst bij het wegvallen van de gekoppelde steun. Wat dat betreft is de prijs van 71 euro per ton te laag. Avebe is op de goede weg, maar er zijn nog forse stappen nodig.’
Op 31 juli 2015 sluit Avebe het boekjaar af. In november wordt het coöperatief resultaat bekend gemaakt, uitgedrukt in de prestatieprijs. Na het einde van het boekjaar volgt naar verwachting een uitkering uit het coöperatieve resultaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer