FloraHolland renoveert plantenklok

De plantenklok functioneert niet naar behoren, vindt FloraHolland. Het is tijd voor een renovatie. Met goede en stabiele prijsvorming, betrouwbare kwaliteit- en sorteringsinformatie en een beter inkoopproces wil de bloemenveiling het tij keren.

Joost van WinsenDe plantenklok van FloraHolland is al langere tijd punt van discussie. Kwekers zijn niet tevreden over de prijsvorming en de klok trekt niet genoeg kopers, is de kern van het probleem. Het aandeel van de klokverkoop bij planten blijft daardoor ver achter bij dat van snijbloemen.
Begin vorig jaar had de veiling nog plannen om planten landelijk te gaan veilen, maar ze kwam daar in het voorjaar van terug. Eerst moest de populariteit van de plantenklokken omhoog, dan pas zou het landelijk veilen kans van slagen hebben. Ten gunste van de klok voert de bloemenveiling dit jaar belangrijkste wijzigingen in het verkoopproces door.
De eerste veranderingen hebben al plaatsgevonden. Zo introduceerde FloraHolland begin deze maand klokvoorverkoop bij planten. Deze vorm van aanbieden is al op grote schaal praktijk in de bloemen en wint nog aan populariteit.
‘Het met zekerheid kunnen inkopen van gegarandeerde partijen tegen een vaste prijs met geringe logistieke kosten zijn de sterke punten van klokverkoop’, redeneert de veiling. Ze verwacht dat deze voordelen zich ook voordoen bij planten.

Kwekerminimumprijs

Op het terrein van de eigen kwekerminimumprijs in plaats van alleen de VBN-minimumprijs heeft FloraHolland ook al stappen gezet. De veiling heeft twee succesvolle pilots achter de rug met snijgerbera’s en snij-anthuriums. Vanaf april wordt het systeem geleidelijk doorgevoerd voor alle producten.
Met de kwekerminimumprijs heeft de teler meer regie over zijn eigen klokafzet, geeft een woordvoerder van de veiling als pluspunt.
Het koperplaatnummer verdwijnt van de klokken. Hierdoor is het minder transparant wie wat op de klok koopt. ‘Een wens van kwekers en klanten’, legt de veiling uit.
De effecten van het vertrek van het nummer zijn getoetst bij chrysanten en rozen: de prijsvorming werd er stabieler door. Dit voorjaar wordt het koperplaatnummer in Naaldwijk weggehaald. In Aalsmeer duurt het langer: daar vereist het nog technische aanpassingen.
Vanaf 2 april gaat FloraHolland over op een uniforme vorm van CC-veilen. ‘De huidige manier van CC-veilen voldoet niet aan de commerciële verwachting van kwekers en klanten’, vertelt de woordvoerder van FloraHolland. Op basis van een enquête onder kwekers en klanten worden CC-containers en stapelwagens in de reguliere veilgroepen door elkaar geveild. ‘Hierdoor vindt prijsvorming plaats op marktvraag en niet op veilpositie.’
Van multitransactieveilen verwacht de bloemenveiling een stabielere prijsvorming en kortere veiltijden. Dat is het in één keer afhandelen van winnende kopen. Zijn er verschillende kopers binnen één klokstop, dan krijgen zij allemaal de koop toegewezen. Een test begint in juni.
Behalve wijzigingen die een goede en stabiele prijsvorming dienen treft FloraHolland maatregelen die de betrouwbaarheid van de aanvoerinformatie moeten verbeteren. ‘Kwekers zijn zelf volledig verantwoordelijk voor de juiste kwaliteit- en sorteringsinformatie. Klanten moeten door de verdere digitalisering kunnen vertrouwen op 100 procent juiste informatie. Dit laat nog te wensen over en moet stukken beter’, stelt FloraHolland.

Foto moet

De veiling heeft zich ten doel gesteld om alleen informatie te accepteren die is voorzien van een foto. ‘De foto moet actueel zijn en representatief voor de aangeboden partij’, verduidelijkt de woordvoerder de eis. De veiling werkt nog aan een plan van aanpak.
Verder wil FloraHolland plantentribune G in Aalsmeer renoveren. De ingreep moet leiden tot een beter inkoopproces op de klok. De software op de plantentribune is verouderd en daardoor niet toekomstbestendig. Het moet voor medio 2016 zijn vervangen. ‘Een alternatief is te gaan werken met live videobeelden.’ Dit gaat de bloemenveiling testen.
Daarnaast overweegt FloraHolland om snijbloementribune F in te zetten voor planten. Deze tribune sluit eind juni voor bloemeninkopers, die dan alleen nog op tribune E terecht kunnen. Op tribune F zouden kopers ook live videobeelden van planten kunnen aanschouwen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer