Groenlinks: voorwaarden voor stallicht in ZH

De Zuid-Hollandse fractie van GroenLinks wil dat het dagverlengend licht in halfopen- en open stallen aan voorwaarden wordt gebonden. Dit in verband met de effecten op burgers, flora en fauna.

Groenlinks%3A+voorwaarden+voor+stallicht+in+ZH
© Nieuwe Oogst

Dat stelt Statenlid Annelies van Egmond in vragen over deze kwestie die ze aan het Zuid-Hollands provinciebestuur heeft gesteld.

Volgens GroenLinks wordt in de omgevingsvergunningen voor nieuwe stallen in Zuid-Holland op dit moment geen bepalingen opgenomen die over de uitstraling van licht naar de omgeving gaan.

Mooi donker

Van Egmond vindt het Groene Hart en de Zuid-Hollandse eilanden gebieden in de provincie die relatief 'mooi donker' zijn.

'In het Groene Hart verschijnen echter ook steeds meer open veestallen. Deze vormen op zich een vooruitgang voor het welzijn van de koeien. In deze stallen wordt soms ook dagverlengend licht toegepast.'

Hemel

'Indien dit licht niet wordt afgeschermd zijn deze stallen 's nachts tot op twee kilometer helder zichtbaar en dragen zij bij aan de algemene helderheid van de hemel', vervolgt Van Egmond.

'Beide verschijnselen kunnen effect hebben op het slaapritme en daarmee de gezondheid van mensen in de directe omgeving, op de groei van flora en op het gedrag en de overlevingskansen van fauna, met name vogels, vleermuizen en insecten.'

Effecten

Ze wijst daarbij op het RIVM dat een onderzoek is gestart naar de effecten op de fauna en de manier waarop nadelige effecten kunnen worden geminimaliseerd. Volgens Van Egmond blijkt uit eerder onderzoek dat 3 tot 5 procent van de bevolking slaapstoornissen of 's avonds hinder ondervindt van kunstverlichting.

Gedeputeerde Staten hebben nog niet geantwoord op de vragen van Groenlinks.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer