Minder ziektekiemen door gebruik probiotica

De theorie is eenvoudig: wanneer in een stal ‘goede’ bacteriën volop de ruimte krijgen, verdringen ze ‘slechte’ bacteriën zoals e-coli, streptokokken, MRSA en ESBL. Dat is het principe van het gebruik van probiotica in stallen en waterleidingen.

Probiotica zijn een alternatief voor het desinfecteren van stallen. Want hoe goed de stal ook wordt gereinigd en gedesinfecteerd, er blijft altijd sprake van enige vervuiling. En dat vormt weer de ideale voedingsbodem voor schadelijke organismen, aldus de theorie.
Een van de pioniers op het gebied van probiotica is Eric van den Heuvel, varkenshouder in Nistelrode. In 2010 kwam aan het licht dat vier van de vijf leden van het gezin Van den Heuvel positief testten op de gevreesde ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA.
Daarop besloot Van den Heuvel ‘probiotica in progress’ (PIP) consequent in te zetten op zijn bedrijf. Onder meer bij het reinigen van de stallen, in het drinkwatersysteem en door verneveling in de stallucht.
In 2011 richtten Van den Heuvel en zijn vrouw Ine PIP Animal op om PIP-producten te kunnen vermarkten. Daarmee rolt hij het probiotica-concept uit over andere varkensbedrijven.

Vrij van MRSA

Na ruim een jaar bleken de gezinsleden MRSA-vrij te zijn. Nog steeds worden familieleden met grote regelmaat gecontroleerd op MRSA. De bacterie is niet teruggekeerd. Ook belangrijk: Van den Heuvel zag het gebruik van antibiotica op zijn bedrijf (500 zeugen) spectaculair dalen.
De Stichting Duurzaam Kwaliteits Vlees (SKDW) onderzoekt op twee bedrijven de effecten van de inzet van probiotica in drinkwatersystemen, bij reiniging en door verneveling in de stal. ‘We zijn nu een half jaar bezig en zien resultaten’, vertelt Erwin van der Wielen, directeur van Kewi Services. ‘Maar pas over een half jaar is het mogelijk de balans definitief op te maken. Probiotica stimuleren de vestiging van ‘goede bacteriën’ en dat heeft gewoon tijd nodig.’
Gisteren werden de eerste conclusies gepresenteerd tijdens het symposium Serious Farming. Een belangrijke uitkomst is dat probiotica in staat zijn om de biofilm in stallen en waterleidingen af te breken. Een biofilm is een flinterdunne verontreiniging en voedingsbodem voor schadelijke bacteriën.
Daarnaast blijkt, zo ontdekten de onderzoekers, dat het toedienen van probiotica in waterleidingsystemen, in plaats van chloordioxine (een traditioneel desinfectiemiddel), een gunstig effect heeft op de groei van biggen.
Op beide onderzochte bedrijven daalde de ziektedruk, geeft Van der Wielen aan. ‘Er is sprake van een lagere kiemdruk in de lucht. Op stalvloeren en -inrichting is er zelfs sprake van een sterk lagere kiemdruk.’

Overdracht doorbreken

De directeur van Kewi Services is ervan overtuigd dat de overdracht van MRSA van dier op mens met probiotica doorbroken kan worden. Maar ook hier geldt: meer onderzoek is noodzakelijk. ‘Het onderzoek op de twee bedrijven loopt door tot eind dit jaar.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer