Meststoffen slim bij de plant brengen

Meststoffen+slim+bij+de+plant+brengen
© berrie klein swormink

‘Tegelijkertijd mogen melkveehouders steeds minder mest op hun grond aanwenden. Voor de meesten geldt dat ze vanaf dit jaar verplicht de Kringloopwijzer voor hun bedrijf moeten bijhouden. Dat alles zet aan tot nadenken over efficiencyverbetering’, zegt Ronald van Hal, manager marketing en onderzoek bij meststoffenleverancier Triferto in Doetinchem.
Volgens Van Hal zijn er wat bemesting betreft, op diverse fronten verbeteringen mogelijk om de efficiency fors te verbeteren. ‘Bij stikstofbemesting begint effectief bemesten met het kiezen van de juiste stikstofsoort. Daarmee kun je enerzijds vervluchtiging en anderzijds uitspoeling van stikstof voorkomen.’
Melkveebedrijven die deelnemen aan derogatie, hebben niet meer de mogelijkheid om kunstmestfosfaat te gebruiken. ‘Dit maakt het voor deze bedrijven des te belangrijker om fosfaat in dierlijke mest zo goed mogelijk te benutten’, zegt verkoopleider Joris Broekhuis van Triferto.
Sinds 2004 werkt Triferto aan de toepassing van humuszuren in meststoffen. ‘Door die jarenlange ontwikkeling beschikken we over veel kennis en mogelijkheden om humuszuren in te zetten. Humuszuren kun je zien als het meest reactieve deel van organische stof in de bodem’, aldus Broekhuis.
‘Ze kunnen een grote bijdrage leveren aan het vergroten van beschikbaarheid van fosfaat voor de plant. Dat komt doordat ze in de bodem positief geladen elementen als ijzer, aluminium en calcium binden’, vervolgt de verkoopleider. Het gevolg is dat fosfaat zich niet bindt aan bodemelementen en beter beschikbaar blijft voor opname door de plant.

Bemester met RTK-gps

Loonbedrijf J.W.D. Markvoort in Schalkhaar heeft actief ingespeeld op de grote behoefte van rundveehouders om de voedingsstoffen in dierlijke mest maximaal te benutten bij de teelt van snijmaïs. Het bedrijf liet een vierwielige Vredo zelfrijdende bemester uitrusten met RTK-gps om enkele weken voor het maïs zaaien drijfmest op de plek van de maïsrij te kunnen brengen.
Aanvullend kocht Markvoort eveneens drie trekkers met RTK-gps om het maïszaad op de juiste plek in de grond te kunnen brengen.
De bemester is voorzien van opslagtanks en doseerpompen voor het toedienen van Piadin en Humic aan de drijfmest. Piadin is een nitrificatieremmer die uitspoeling van stikstof voorkomt. Humic is de merknaam van het door Triferto ontwikkelde mengsel van vloeibare humuszuren.
‘Met Piadin hebben we in de voorgaande jaren al goede ervaringen opgedaan. Nu fosfaatkunstmest niet meer is toegestaan, moet de plant het doen met fosfaat uit dierlijke mest’, zegt Wiljan Wigink van loonbedrijf Markvoort.
‘De eerste slag om de maïsplant meer van dat fosfaat te laten profiteren, is het toedienen van drijfmest in de rij. Door de drijfmest met Humic te verrijken, maken we een tweede slag en bereiken we dat de jonge maïsplantjes het fosfaat in drijfmest maximaal kunnen benutten.’
Markvoort verwacht met de geavanceerde apparatuur beter te kunnen voldoen aan de wensen van maïstelers. ‘De klant bepaalt. Door de verregaande automatisering is de kans op fouten bovendien minimaal.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer