Hof: patent radijskiem ongeldig

De rechtbank in Den Haag oordeelde deze week dat het octrooi van Taste of Nature op paarse radijskiemen niet rechtsgeldig is.

Haijo DoddeVolgens de rechtbank zijn de paarse radijskiemen al voor het indienen van de octrooiaanvraag in september 2001 tentoongesteld op een publieke bijeenkomst. Dat gebeurde bij de AGF-innovatieprijs in de zomer van 2001. Ook is in dat jaar zaad voor opkweek als kiemgroente beschikbaar gesteld aan een andere kweker.
De rechtbank acht hiermee bewezen dat de paarse radijskiemen niet nieuw waren op het moment van de octrooiaanvraag en daarmee niet geclaimd hadden kunnen worden.
De bedrijven Cresco en Taste of Nature, beide actief in spruit- en kiemgroenten, zijn al veel jaren verwikkeld in een hevige strijd vanwege het octrooi op paarse radijskiem. De uitspraak van de Haagse rechtbank is in het voordeel van Cresco, dat het bewijs op tafel legde voor het onrechtmatig verstrekken van het betreffende octrooi.
‘Eindelijk gerechtigheid’, reageert Rita Prins van Cresco opgelucht. ‘Vier jaar lang hebben we hiervoor geknokt en geen paarse radijskiemen mogen telen. Het is goed dat we deze zaak nu kunnen afsluiten.’

Betalen proceskosten

Taste of Nature, dat onderdeel is van Koppert Cress, wordt veroordeeld tot het betalen van alle proceskosten en onkosten voor rechtsbijstand aan Cresco. Uit het vonnis blijkt dat het gaat om een totaal bedrag van ongeveer 335.000 euro.
In een reactie noemt Taste of Nature de uitspraak teleurstellend. Het bedrijf vindt dat innovatie op deze manier onvoldoende beloond wordt en dat het aanzet tot kopiëren. Taste of Nature geeft te kennen zeker in hoger beroep te gaan.
Cresco ziet een eventueel beroep met vertrouwen tegemoet. ‘Onze tegenstrevers hebben voor de rechtbank zo veel tegengestelde verklaringen afgelegd dat terugdraaien van deze uitspraak niet voor de hand ligt’, zegt Prins.
Zij voegt eraan toe dat Cresco overweegt om alsnog een claim in te dienen voor derving van inkomsten vanwege het lange tijd niet mogen telen van de paarse radijskiem.
De uitspraak van de Haagse rechtbank betreft niet de principiële vraag of plantoctrooien zijn toegestaan. Daarvoor is het wachten op de uitspraak in de broccoli- en tomatenzaak die loopt bij het Europees Octrooi Bureau. Binnenkort wordt die verwacht.
In een reactie zegt Bionext blij te zijn met de uitspraak. ‘Voor ons is dit een bewijs dat octrooien te gemakkelijk verleend worden’, zegt Maaike Raaijmakers van de biologische belangenorganisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer