Azi%C3%AB+voert+meer+EU%2Dvarkensvlees+in
Nieuws
© Twan Wiermans

Azië voert meer EU-varkensvlees in

China, Japan en Zuid-Korea hebben in 2014 aanzienlijk meer varkensvlees uit de Europese Unie (EU) geïmporteerd. Dit meldt het Duitse agrarische marktbureau AMI in Bonn.

De totale invoer van China (en Hongkong) steeg met 5 procent naar een volume van 2,3 miljoen ton. Vooral de EU profiteerde van de meervraag: lidstaten exporteerde vorig jaar 63.000 ton meer naar het Aziatische land.

Ook de EU-export van varkensvlees naar Japan zat in de lift. De AMI-cijfers tonen een groei van 74.000 ton. De Japanse invoer lag in het afgelopen jaar op 1,06 miljoen ton, wat 125.000 ton meer is dan in 2013.

Zuid-Korea

Zuid-Korea verhoogde de varkensvleesimport in 2014 met 44 procent naar een totaal van 423.000 ton. Ook bij deze stijging had de EU flink in de melk te brokkelen. De EU-varkensvleesuitvoer naar Zuid-Korea ging met 110.000 ton omhoog.

De EU-winst op deze drie markten hangt nauw samen met het verlies van de Russische markt. De EU voerde in honderdduizenden tonnen minder naar Rusland uit.

Grote vier

China, Japan, Zuid-Korea en Rusland zijn de vier grootste varkensvleesimporteurs van de wereld. Ze zijn goed voor 60 procent van de mondiale varkensvleesimporten. Gezamenlijk kochten zij 4,34 miljoen ton in, meldt AMI.

De totale import van de vier was in 2014 nagenoeg gelijk aan die van 2013.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer