Brussel+opent+regeling+opslag+varkensvlees
Nieuws
© Marcel Bekken

Brussel opent regeling opslag varkensvlees

In Brussel is besloten de private opslag voor varkensvlees mogelijk te maken. De Nederlandse varkenssector is teleurgesteld dat er niet een breder pakket aan maatregelen is gelanceerd.

De opslagregeling wordt ingesteld voor 3 en 5 maanden en is alleen voor varkensvlees. De vette delen horen daar niet bij.

De Nederlandse en Europese varkenssector hadden juist gevraagd om ook de kwalitatief mindere delen op te kunnen slaan. Deze zijn minder gemakkelijk kwijt te raken.

Moeilijk kwijt

'Dat zijn juist de delen die naar Rusland werden geëxporteerd en die kunnen we in de Europese markt moeilijk kwijt', zegt Eric Douma, voorzitter van Platform Varkensvleesketen.

De belangenorganisaties van varkenshouders en vleesindustrie pleiten eerder voor een breder pakket aan steunmaatregelen. Maar de regeling lijkt zich vooralsnog te beperken tot private opslag.

Stabieler

Volgens EU-landbouwcommissaris Hogan is private opslag de meest effectieve manier om de slechte situatie op de varkensvleesmarkt het hoofd te bieden.

'Door de maatregel zal er vlees van de markt verdwijnen. Daarmee wordt de markt stabieler en vergroten we de kans dat de recent ingezette prijsstijging doorzet.'

Naar verwachting gaat de regeling volgende week open. De tarieven zijn hier te vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer