Varkensvleesketen wil bredere steun EU

Platform Varkensvleesketen, het samenwerkingsverband van COV, LTO, NVV en Nevedi, vindt dat de Europese Unie (EU) met een breder ondersteuningspakket moet komen.

Varkensvleesketen+wil+bredere+steun+EU
©

Het platform is blij met de toezegging van EU-commissaris Phil Hogan van landbouw om met steunmaatregelen te komen voor particuliere opslag (PO) van varkensvlees.

De voorgestelde regeling is echter onvoldoende, vinden de ketenpartners. Eerder pleitten LTO en NVV samen met de Belgische Boerenbond voor PO in combinatie met lichter slachten en stimulering van export van varkensvlees naar landen buiten de EU.

Aangekondigde steunmaatregelen

De gisteren in Parijs aangekondigde steunmaatregelen moeten de prijs van het varkensvlees opkrikken. Het beheerscomité varkensvlees van de Europese Commissie wees vorige week dergelijke steun nog pertinent af.

Voorzitter Eric Douma van Platform Varkensvleesketen vindt het positief dat er nu wel ruimte is voor financiële steun voor de varkenssector.

Regeling te beperkt

De voorgestelde regeling vindt hij evenwel te beperkt. 'De regeling moet beter. De vettere deelstukken van het varken komen in de voorgestelde regeling niet in aanmerking voor opslagondersteuning.'

'Dat zijn juist de delen die naar Rusland werden geëxporteerd en die kunnen we in de Europese markt moeilijk kwijt.'

Flexibiliteit

Het platform vindt dat de regelingen onvoldoende aansluiten bij de marktontwikkelingen. In de regeling ontbreekt de flexibiliteit voor vervroegde uitslag.

'Die flexibiliteit om vlees eerder op de markt te brengen als dit aansluit op de marktvraag, moet er in komen anders werkt de regeling eerder contraproductief dan ondersteunend', benadrukt Douma.

Export ondersteuning

Douma vindt het belangrijk dat de opslagregeling de export van varkensvlees naar derde landen ondersteunt. 'Blijven investeren in afzetbevordering en steun voor de sector in het open krijgen van de Russische markt horen bij het pakket.'

'De varkenshouderij voelt immers, ruim een jaar na dato, nog altijd stevige gevolgen van de boycot die Rusland in januari 2014 uitriep tegen varkensvlees uit de Europese Unie.'

· Lees hier alle berichten Russische boycot agrarische EU-producten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer