%27Saldo+zonnepanelen+hoger+dan+akkerbouw%27
Nieuws
© nieuwe oogst

'Saldo zonnepanelen hoger dan akkerbouw'

Het kan aantrekkelijk zijn om minder productieve akkerbouwpercelen uit productie te nemen en er met zonnepanelen stroom te produceren. Dat blijkt uit cijfers van de Zonneweide van Wageningen UR (Acress) in Lelystad.

Wageningen UR vergelijkt met de Zonneweide de stroomproductie en rentabiliteit van verschillende typen PV-panelen en vrijeveldopstellingen.

Stroomopbrengst

Op basis van de onderzoekservaringen in de afgelopen jaren blijkt dat op efficiënt ingedeelde zonneparken een stroomopbrengst van 500 MWh per hectare per jaar haalbaar is. Dat is ongeveer het verbruik van 150 huishoudens.

Een volledige eigen investering in een zonnepark kan, bij intekening in de laatste SDE-fases, binnen tien jaar worden terugverdiend. Bij gedeeltelijke eigen financiering van 20 procent is dat twaalf jaar.

Minder risico

Bij intekening in de laatste SDE-fases lopen boeren het risico dat het SDE-budget net als in 2014 al overschreden is. Intekenen op bijvoorbeeld 0,13 euro per kWh geeft minder risico, terwijl de investering binnen elf à dertien jaar is terug te verdienen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer