CDA%3A+windmolens+beperken+op+platteland
Nieuws
© Monique Jansen

CDA: windmolens beperken op platteland

Het CDA Noord-Holland wil windmolens zo weinig mogelijk in het landelijk gebied. In plaats hiervan kiezen de christendemocraten voor windmolens in het Noordzeekanaalgebied en langs de Afsluitdijk.

De partij wil dat minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn verzet staakt tegen windmolens langs de Afsluitdijk. Lijsttrekker Jaap Bond: 'Het CDA is geen groot voorstander van windmolens. Wij kiezen liever voor andere vormen van duurzame energie'.

'Indien het VVD/PvdA-kabinet de windmolens blijft opleggen aan de provincie, dan wil het CDA dat landelijke gebieden zoals West-Friesland worden ontzien. Bij het CDA is draagvlak het kernwoord.'

Afstand

Het CDA wil verder niet dat windmolens dichtbij huizen van de inwoners staan. Daarom pleit ze voor een verplichte afstand van 600 meter tussen windmolens en woningen.

Bond: 'Door de verplichte afstand van 600 meter zijn de gebieden Jan Eikenvaart, Bobeldijk Spierdijk Berkhout, trambaan Wieringerwaard en Drechterland al afgevallen'.

Zee

Bij windmolens op zee is het CDA tegen windmolens binnen de 12-mijlszone, dit is ongeveer 23 kilometer uit de kust. De partij wil windmolens op zee zover mogelijk uit het zicht in het belang van kusttoerisme.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer