Minder+windmolens+op+Noord%2DHollands+land
Nieuws
© Jhay Baniaga

Minder windmolens op Noord-Hollands land

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben gisteren tegen de komst van windturbines op vier locaties op het land gestemd.

De staten vinden dat er verplicht 600 meter afstand tussen windmolens op land en bebouwing moet zijn. De partijen komen hiermee tegemoet aan inwoners die windmolens niet dichtbij hun huis willen hebben.

Door het besluit zijn tevens verschillende locaties voor windmolen op land afgevallen. Het gaat om Jan Eikenvaart, Bobeldijk Spierdijk Berkhout, trambaan Wieringerwaard en Drechterland. Ook het aantal windmolens bij Zwaagdijk Oost wordt kleiner.

Opgelegd

Het kabinet heeft eerder windturbines op land opgelegd aan provincie Noord-Holland. Een meerderheid in de staten staat echter niet te springen om meer wind op land, de partijen kiezen liever voor andere instrumenten om duurzame energie op te wekken.

Zo staat gedeputeerde Jaap Bond (CDA) niet te springen om wind op land. Hij wil de windmolens al vanaf het eerste moment op de Afsluitdijk plaatsen. Het kabinet houdt dit tot de dag van woensdag tegen.

Buffer

Bond: 'Mijn mening is dat het kabinet dit alleen maar tegenhoudt omdat ze dan later een buffer hebben om alsnog hier windmolens te plaatsen. Het kabinet zou de inwoners in onder andere West-Friesland tegemoet kunnen komen door dit alsnog toe te staan'.

Het CDA is verder tegen windmolens op zee binnen de 12 mijls zone (ministens 23 kilometer uit de kust). Het CDA wil windmolens op zee zover mogelijk uit het zicht, ook in het belang van de kusttoerisme.

Oplossingen

Ook Geert Jongsma (ChristenUnie-GGP) pleit voor betere spreiding van windparken, zoals realisatie van windturbines op de nieuw in te richten Afsluitdijk. Hij wil dat de provincie op zoek gaat naar andere oplossingen om de totale opgave van 685,5 megawatt te realiseren.

'We zullen echter, of we willen of niet, in de toekomst op andere bronnen van energie over moeten gaan. We moeten andere oplossingen voor ons energievraagstuk vinden dan fossiele brandstoffen. Wat dat betreft zitten we in een overgangsperiode en zal de toekomst uitwijzen welke energiebronnen we zullen gebruiken.'

Ontwikkelingen

'Vooruitlopen op hoe deze energievoorziening eruit zal komen te zien, is prematuur, maar ruimte bieden aan de huidige ontwikkelingen is noodzakelijk om oplossingen te creëren voor de toekomst', aldus Jongsma.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer