Miniwindmolen+tot+25+meter
Nieuws
© Aitec

Miniwindmolen tot 25 meter

Gemeente Bronckhorst wil in het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied 2016 miniwindmolens tot 25 meter hoogte toestaan.

De gemeente Bronckhorst startte in 2012 een pilot om miniwindmolens tot 20 meter hoogte toe te staan. Dit deed de gemeente mede naar aanleiding van een inspraak van fotonenboer Jan Borgman in Vierakker. Hij gaf aan ook graag windenergie te willen produceren.

Hoogte beperkend

Aanvankelijk was er veel animo van boeren om een miniwindmolen te plaatsen. 'Het liep storm', vertelt wethouder Arno Spekschoor.
Gaandeweg haakten zij toch weer af. Onder meer omdat de verwachtte opbrengst op de locatie tegen viel. 'Signalen uit het veld gaven aan dat ook de hoogte beperkend was voor een goede opbrengst. Komend voorjaar vindt de evaluatie van de pilot plaats.'

Vier kandidaten

Deze zomer plaatste de gemeente weer een oproep om mee te doen met de pilot. 'Vier kandidaten gaan mee doen', aldus de wethouder. 'We gaan nu aan de slag met de ruimtelijke onderbouwing die nodig is voor de omgevingsvergunning. Als het meezit, hoop ik dat de miniwindmolens er voor komende zomer staan.'

Verruiming

De gemeente Bronckhorst is bezig met een nieuw Bestemmingsplan Buitengebied 2016. Spekschoor: 'Vorige week is de nota van wijzigingen hiervoor in de raad besproken. Daarin kondigen we aan dat we het beleid rond de miniwindmolens willen verruimen. En daarmee aansluiten bij de Windvisie van provincie Gelderland. We willen windmolens op de grond of het dak toestaan tot 25 meter hoogte in plaats van 20 meter. Dat nemen we dan mee in het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied 2016.'

Voortrekkersrol

De gemeente vindt het goed dat de landbouw een voortrekkersrol vervult. En dat de sector laat zien dat duurzaamheid hoog bij hen in het vaandel staat.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
Meer weer