1%2C1+miljoen+euro+voor+uienonderzoek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

1,1 miljoen euro voor uienonderzoek

De Nederlandse uiensector steekt tot 2018 1,1 miljoen euro in onderzoek voor kwaliteitsverbetering en voor de zoektocht naar nieuwe afzetgebieden.

Dit meldt Frugi Venta deze week in een persverklaring. Volgens de koepelorganisatie zetten sorteerbedrijven, exporteurs, telers en zaadbedrijven de komende jaren samen de schouders onder een breed gedragen onderzoeksprogramma.

Vrijwillige bijdrage

In 2013 al stemden uiensorteerders en exporteurs in met een vrijwillige bijdrage voor kwaliteitsonderzoek. Nu sluiten ook de zaadhuizen aan. De deelnemende uientelers zijn vertegenwoordigd in het Platform Nederlandse Uientelers.

De initiatiefnemers nodigen ook andere ketenpartners uit om de komende jaren mee te doen in het meerjarig programma dat zich richt op excellent uitgangsmateriaal, een goede bemestingsstrategie en een geïntegreerde aanpak van ziekten en plagen.

Geen bestuurlijke drukte

Gijsbrecht Gunter is namens de uienhandel trekker van het onderzoeksprogramma. Hij vertelt dat de aansturing niet teveel bestuurlijke drukte met zich mee moet brengen.

'Het gaat ons om de internationale positie van de Nederlandse ui. We zijn toonaangevend in de wereld en dat willen we graag blijven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer