Antibiotica jonge big schaadt immuunsysteem

Varkens die als jonge big een antibioticakuur kregen, hebben een minder goed ontwikkeld immuunsysteem dan varkens die geen kuur hebben gehad.

Antibiotica+jonge+big+schaadt+immuunsysteem
© Nieuwe Oogst

Dat concludeert Dirkjan Schokker van Wageningen UR Livestock Research. Hij deed onderzoek naar de langetermijngevolgen van inzet van antibiotica op het Varkenshouderij Innovatiecentrum (VIC) in Sterksel.

Schokker splitste tomen biggen van 4 dagen oud. Een deel van de biggen kreeg een antibioticum dat gebruikt wordt tegen longinfecties. De controlegroep werd niet behandeld.

Daarna deed hij op dag 8, 55 en 176 metingen aan de samenstelling van de darmbacteriën en de fitheid van het immuunsysteem van de dieren.

Vorig jaar kon de onderzoeker al melden dat de biggen zonder antibioticakuur op dag 8 een betere opbouw van het immuunsysteem hadden. Naast de schadelijke bacteriën had het antibioticum ook de nuttige darmbacteriën, die de weerstand versterken, lam gelegd.

Immuunssysteem

De uitkomst sluit volgens de onderzoeker aan bij humane studies. Als kinderen op jonge leeftijd veel antibiotica krijgen, hebben ze op latere leeftijd een grotere kans op allergieën.

Dat heeft te maken met de invloed van antibiotica op vroege darmbacteriën en de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Uit het onderzoek blijkt dat een antibioticum dat gebruikt wordt om longinfecties te bestrijden, ook invloed heeft op de samenstelling van darmbacteriën.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer