'Er moet nog veel gebeuren op de uienmarkt'

Tot en met het einde van het afzetseizoen moet nog gemiddeld bijna 15.000 ton uien per week geëxporteerd worden om alle Nederlandse uien kwijt te raken.

%27Er+moet+nog+veel+gebeuren+op+de+uienmarkt%27
© Anton Dingemanse

Dit blijkt uit berekeningen van Gijsbrecht Gunter van Frugi Venta. Afgelopen maandag presenteerde hij de cijfers voor het lopende afzetseizoen tijdens een bijeenkomst van Uienhandel.com in Swifterbant.

Behoorlijke opgave

Exportcijfers van voorgaande jaren laten zien dat een gemiddelde van 15.000 ton juist in de laatste maanden van een afzetseizoen nog een behoorlijke opgave is. Het is niet onmogelijk, maar het is ook geen zekerheid dat het echt lukt.

In zijn berekeningen gaat Gunter uit van een Nederlandse exportvolume na oogst 2014 van 1,03 miljoen ton en van een afzetperiode die loopt over 54 exportweken. Tot en met week 7 is gemiddeld per week bijna 22.000 ton geëxporteerd.

Rusland missen

'In voorgaande jaren was Rusland nog weleens goed voor de verkoop van 6.000 ton uien per week. Dat moeten we nu missen. Wel positief is dat de afzet naar diverse bestemmingen in Afrika steeds langer blijven doorlopen', aldus Gunter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer