Sijden Hempje bloeit op in Eefde

Met een beetje geluk bloeit dit voorjaar voor het eerst het Sijden Hempje. Net als de IJsbout, de Kruidenierspeer en het Dijkmanszoet, allemaal fruitrassen die vroeger in de IJsselstreek vrucht droegen. Ze staan in een bijzondere boomgaard midden in Eefde, een plaatsje tussen Zutphen en Lochem. Veertien verschillende bomen zijn er mede dankzij het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof – Coldeweij Fonds geplant. Er komen er nog veel meer.

Van, voor en door het dorp

Allemaal bedoeld om de gemeenschapszin in Eefde te versterken, vertelt Koos Kemperman, de initiatiefnemer van de boomgaard en in het dagelijks leven politieagent in de gemeente Lochem. ‘Het moet echt een project worden van, voor en door het dorp. En zoals het tot nu toe gaat wordt het dat ook. Prachtig dat mensen in een dorp samenwerken.’ Minstens even belangrijk vindt hij dat de schooljeugd zo makkelijk in contact kan komen met iets dat groeit en bloeit.
De Eefdenaar las in de krant over een stadsboomgaard De Bongerd in Zutphen – overigens ook een project dat het Fonds van SBNL financieel ondersteunt – en raakte enthousiast. ‘Hartstikke leuk. Van zo’n initiatief word je blij. Kan dat ook in Eefde, vraag je je dan af’, vertelt hij.
De vraag stellen was hem eigenlijk direct ook met ja beantwoorden. ‘Als je er dan mee aan de slag gaat, word je steeds
fanatieker.’ Van het een kwam het ander. Al snel lag er een plan, de Beekweide in het hart van het dorp bleek een ideale locatie en de Dorpsraad, die zich inzet voor de leefbaarheid, schaarde zich volmondig achter het idee. Dat gaf het zetje aan de gemeente Lochem, waar Eefde tegenwoordig onder valt, om de Beekweide beschikbaar te stellen. Een plek met historie, waar vroeger de vrouwen al samen kwamen om de was te bleken. En nu dus een ontmoetingsplaats rond de fruitbomen.

Heel Eefde doet mee

Het enthousiasme werkte aanstekelijk, want heel Eefde doet mee. Binnen de kortste keren meldden zich zo’n 20 vrijwilligers voor het beheer; de plaatselijke ondernemers reageerden spontaan met bijdragen en er kwam van verschillende kanten hulp: een grafisch ontwerpster maakte gratis een vrolijk logo, een grondverzetbedrijf groef de plantgaten, en een medewerker van een boomkwekerij hielp bij het zoeken naar de juiste fruitrassen. ‘Het leeft. Iedereen spreekt je aan over de boomgaard. Er was ook een boer, die zijn bedrijf dit jaar overdraagt en stopt. Dan heb ik tijd over, kom ik volgend jaar met de giertank de bomen water geven, bood hij aan’, geeft Koos Kemperman als voorbeeld. ‘Dan kost het ook allemaal niet zoveel geld en kun je toch veel doen”, merkt hij op.
De gemeente schuift het bedrag dat ze anders kwijt is voor het maaien en onderhouden van het weiland door naar vrijwilligersgroep voor het beheer en het onderhoud van de boomgaard. En dan was er ook de financiële bijdrage van SBNL uit het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof – Coldeweij Fonds. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor een snoeicursus in februari voor de vrijwilligers.

Speurtocht voor de jeugd

Koos Kemperman benadrukt de rol die er is voor de twee nabijgelegen basisscholen om in te spelen op de boomgaard. Er komen afspraken over een onderwijsproject, waarin de kinderen het een en ander leren over de boomgaard en de fruitteelt en er is een plan voor een speurtocht, waarin ze bijvoorbeeld moeten nagaan welk ras het eerste rijp is. Bij de bomen hangen nu plastic kaartjes met informatie, maar het is de bedoeling dat ze plaats maken voor stevige bordjes.

Bijen voor de bestuiving

Er gaat nog meer gebeuren op het terrein. Aan de overkant van de beek tegen de muur van landgoed Het Haveke ligt hout bestemd voor een bijenstal, die er in april komt. De plaatselijke imkers gaan ervoor zorgen, dat de bezige bijen straks voor honing zorgen en daarmee tegelijk helpen bij het bestuiven van de vruchtbomen.
Ook gaan ze aan de slag met de schooljeugd om ze wegwijs te maken in het bijzondere van de bijenwereld. Het idee is om ook een deel van de weide in te zaaien met wilde bloemen. En de eerste veertien fruitbomen zijn maar een begin. Uiteindelijk moeten er dik vijftig komen. Dat hangt af van de aanwonenden aan de boomgaard. Enkelen vrezen voor een dicht bos (nee, want het wordt een boomgaard), overlast, hangouderen en hangjongeren, maar daar is tot nu toe geen sprake van. De gemeente, eigenaar van het weiland, wil het even afwachten voordat ze vrij baan geeft aan de boomgaard.
Koos Kemperman is ervan overtuigd dat in november de schop de grond in kan voor de overige bomen. Er is al een datum bepaald: vrijdag 13 november. De plaatselijke harmonie, de schooljeugd en de burgemeester worden dan opgetrommeld om van het planten een groot feest te maken.

Info: www.boomgaardeefde.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer