Ethicus+Belgi%C3%AB%3A+zwakke+positie+varkenshouder
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ethicus België: zwakke positie varkenshouder

Zolang we ook voor voedsel in een liberale logica blijven denken, is de crisis in de Vlaamse varkenssector onoplosbaar. Die gedachte zorgt ervoor dat varkensvlees goedkoop blijft, stelt Stef Aerts, landbouwethicus van hogeschool Odisee in Sint-Niklaas.

Of de Vlaamse varkensstapel nu krimpt of niet, varkensvlees blijft goedkoop, verklaart Aerts in een bericht bij het Vlaams informatiecentrum voor Land- en tuinbouw (VILT). Dat is goed nieuws voor de consument, maar slecht nieuws voor de varkensboer.

Onder druk

Hoewel er nog altijd varkensboeren zijn die hun brood verdienen, is het netto bedrijfsresultaat van de varkenshouderij in Vlaanderen al sinds 2007 negatief. De lage prijzen voor varkensvlees doen de boeren de das om.

Zo zou het vierde kwartaal van 2014 volgens de eerste prognoses het slechtste ooit zijn. Per varken wordt het verlies op 12 à 13 euro geraamd. Een gemiddeld varkensbedrijf telt zo'n 1.700 varkens.

Prijsafspraken verboden

Er worden eenvoudig te veel varkens geproduceerd waar te weinig vraag tegenover staat. Maar prijsafspraken tussen boeren, verwerkers en de retail zijn verboden, want dat gaat in tegen de vrije markt.

'Het is dus een onoplosbaar probleem zolang men voeding blijft behandelen als andere consumptieartikelen. Die liberale logica zorgt dat de wet van de sterkste blijft gelden en de boer is niet de sterkste', benadrukt Aerts.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer