'Residuenvondst Greenpeace verklaarbaar'

De residuen die Greenpeace in het voorjaar van 2014 op tuinplanten en bollen in tuincentra heeft gevonden, zijn op een enkele uitzondering na te verklaren door het gebruik van toegelaten middelen.

Die conclusie trekt PPO Wageningen UR na onderzoek.

Bollen en tuinplanten

Bij de bollen lijkt één residu in lelie het gevolg van een niet toegelaten toepassing, zeggen de onderzoekers. Bij twee stoffen is een kruisbesmetting door gebruik in andere gewassen aannemelijk.

Er zijn bij tuinplanten in pot meer residuen aangetroffen die niet verklaarbaar waren op basis van toegelaten toepassingen in Nederland, meldt PPO Wageningen UR verder. 'Het is aannemelijk dat het merendeel van deze residuen het gevolg is van toegelaten toepassingen in andere EU-landen', schrijven de onderzoekers.

Gevolg legaal middelengebruik

Voor een tiental van de ongeveer 180 residuen op de tuinplantmonsters die zijn geanalyseerd, ligt het voor de hand dat deze het gevolg zijn van niet toegelaten middelen in Nederland danwel andere EU-landen.

De onderzoekers zeggen ook dat de toegelaten middelen niet schadelijk zijn voor bijen omdat ze hierop zijn getest door de toelatingsinstantie.

Analyse

PPO Wageningen UR heeft op verzoek van de LTO Vakgroep Boomkwekerij en Vaste planten, KAVB en Anthos de herkomst van de door Greenpeace gevonden residuen geanalyseerd.

Greenpeace concludeerde vorig jaar na haar onderzoek dat er onder andere illegale middelen werden gebruikt en dat de gewasbeschermingsmiddelen slecht zijn voor bijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer