LTO%3A+%27Greenpeace+trekt+te+snel+conclusies%27
© EC

LTO: 'Greenpeace trekt te snel conclusies'

'Rommelig, en er zijn te snel vergaande conclusies getrokken door Greenpeace op basis van het door laboratorium BLGG AgriQ uitgevoerd onderzoek naar residu op planten in tuincentra', luidt de reactie van Joris Baecke, portefeuillehouder LTO Plantgezondheid.

Baecke reageert namens de Nederlandse kwekers en telers op de uitzending van Radar over het gebruik van middelen, residuen en de effecten op hommels en bijen.

Negen middelen

'De genoemde negen middelen die Greenpeace van de markt wil hebben, zijn zeer uitvoerig op Europees niveau beoordeeld op effecten op mens, dier en milieu. In Nederland toetst het Ctgb nog op de Nederlandse situatie', aldus Baecke.

'Er ligt een goed onderbouwde analyse en bij een onacceptabel schadelijk effect is de toelating van een middel aangepast.'

Brief Dijksma

Baecke verwijst naar de brief van vorige week van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

'Volgens Dijksma is er geen aantoonbare aanleiding om de huidige toelatingen te herzien. De schadelijke effecten die in het onderzoek en in het tv-programma Radar werden geclaimd, zijn niet aantoonbaar en zijn inmiddels weerlegd.'

Oneigenlijk gebruik

De constatering van Greenpeace dat er op planten van tuincentra acht in de EU-verboden middelen zouden zijn aangetroffen geeft volgens Baecke geen volledig beeld. 'Ik zou dan ook willen weten waar die planten vandaan komen.'

'Het neemt niet weg dat LTO oneigenlijk gebruik van middelen natuurlijk altijd afkeurt', stelt Baecke.

Verdienmodel

'Wij zoeken als sector samen met andere partijen, en ook met Greenpeace naar verduurzaming van het teeltproces. Maar wel met een verdienmodel voor de familiebedrijven in de Nederlandse land- en tuinbouw als leidraad. Met organisaties die dat model niet nastreven is het moeilijk van gedachten wisselen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer