In gesprek met Mark Rutte op 7 maart

Premier Mark Rutte is zaterdag 7 maart speciale gast bij de ledenbijeenkomst van LTO Noord Gelderland en Overijssel in Apeldoorn. Leden hebben ruim de gelegenheid om in gesprek te gaan met de minister-president over de Nederlandse land- en tuinbouw.

Anne-Marie RopsOp de ledenbijeenkomst presenteren Back en voorzitter Dirk-Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland de visie van LTO Noord op de agrarische sector in Oost-Nederland. Daar mag Rutte aansluitend zijn reactie op geven.
Maar wat heeft Rutte dan met landbouw, dat juist hij is gevraagd te reageren op de LTO Noord-visie? ‘Landbouw is dé sector die Nederland door de crisis heeft geholpen heeft’, antwoordt Back. ‘Op handelsmissies, bijvoorbeeld naar het Verre Oosten, benadrukt de minister-president altijd hoe innovatief de Nederlandse land- en tuinbouw is’, zegt hij.
‘Het is belangrijk dat de premier zich erover uitspreekt dat landbouw belangrijk is. Wij willen verder als land- en tuinbouw, staan voor veel uitdagingen. Als we dan de steun krijgen van de premier, dan helpt ons dat verder.’
Toch kan de premier niet direct de regelgeving beïnvloeden voor boeren en tuinders. ‘Maar dat hij nu naar boeren en tuinders in Oost-Nederland komt en onze visie leest, daarmee vergroten we onze invloed’, aldus Back.
‘We willen een bepaald gevoel achterlaten bij de premier. Hij zal rekening houden met wat er op 7 maart wordt gezegd’, verwacht de Overijsselse voorzitter.
Niet alleen Rutte is uitgenodigd voor 7 maart, maar ook VVD-landbouwwoordvoerder Helma Lodders, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en leden van Gedeputeerde Staten uit beide provincies.

Rechte rug

De LTO Noord-afdelingen in Overijssel en Gelderland presenteren zaterdag een visie op de landbouw in 2025. ‘Er komen veel veranderingen op ons af’, zegt Schoonman. ‘De maatschappij vraagt van ons transparantie en duurzaamheid. Daar werken we aan, op een proactieve en innovatieve manier. Trots, met een rechte rug de toekomst in en niet bang voor de uitdagingen waar we voor staan. Die kunnen we aan, daar zijn we van overtuigd.’
Als voorbeeld noemt Schoonman het project ‘Vruchtbare Kringloop’, waarin melkveehouders werken aan een efficiënte benutting van mineralen. ‘Zij wachten niet tot er regels komen, maar nemen zelf het heft in handen. Ze werken aan het sluiten van kringlopen, wat belangrijk is voor duurzaam produceren en op die voorwaarde ruimte geeft voor bedrijfsontwikkeling.’
LTO Noord wil over tien jaar hebben bereikt dat burgers in Oost-Nederland trots zijn op de land- en tuinbouw. ‘Dat je niet langer het gevoel hebt dat je wordt gedoogd, maar dat de burger vindt dat je van wezenlijk belang bent voor de voedselproductie, dat je belangrijk bent en niet ter discussie staat’, legt Schoonman uit.
‘Daar werken boeren en tuinders nu al aan. Ze doen al veel aan bijvoorbeeld het terugdringen van antibioticagebruik en het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Maar we vergeten dat wel eens uit te dragen.’
In het ‘beter en duurzaam produceren’ zoekt LTO Noord de verbinding met burgers, overheden en maatschappelijke organisaties. ‘Concrete invulling moet gebeuren via de uitvoeringsagenda, waar we samen met partners die met ons mee willen denken, aan gaan werken’, zegt Schoonman.

Food

Food is volgens Back een belangrijk thema voor de toekomst. Hoe gaan we enerzijds de wereld voeden en hoe komen we aan de andere kant dicht bij de consument, hoe behouden we draagvlak?, is het dilemma dat Back wil aankaarten op de bijeenkomst met de premier.
‘Verhoging van de productie is nodig voor de wereldbevolking, maar de productiesystemen moeten we dichterbij halen, helder maken aan de burger. Daarvoor moeten we transparant zijn, het echte verhaal vertellen aan mensen buiten de sector, zoals leden van LTO Noord verwachten. Ook dat gaan we doen op 7 maart.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer